Divanen

»Jag lär falla utan värdighet«

av Elin Kullander

Efter att ha sålt 120 miljoner av Dagbok för alla mina fans är Jeff Kinney barnboksvärldens nya fixstjärna. Men själv fruktar han att misslyckandet väntar runt hörnet. 

»Jag har tänkt väldigt mycket på hundar på senare tid. Jag har en portugisisk vattenhund, och han måste ha en uppgift i livet för att vara lycklig. Ger man honom inte det så hittar han på en. Varje dag när jag står i duschen kommer han in i badrummet, hämtar mina strumpor och bär dem till nedervåningen. Han tror att det är hans jobb. Och det gör honom lycklig. Jag tror att människan är likadana. Alla har en uppgift som är perfekt för en, och hur lycklig man blir beror på hur nära man kommer den.
I hela mitt vuxna liv har jag drömt om att bli serietecknare. Men långsamt gick det upp för mig att jag inte skulle uppnå min dröm. Jag jobbade på Dagbok för alla mina fans i åtta år och hela tiden var min avsikt att det skulle bli en serie för vuxna. Under arbetets gång hade jag förlikat mig med tanken på att misslyckas. Min huvudkaraktär Greg och jag liknar många andra i USA; vi växer upp i tron att vi kan bli vad vi vill. Men sedan ställer sig livet i vägen för ens drömmar, och vi blir lika förvånade varje gång.
Jag drog ut på arbetet med boken så länge det bara gick, för jag visste att det skulle komma en dag då jag behövde visa upp materialet för någon, någon som inte skulle gilla det. Samtidigt växte känslan av att mina idéer höll på att ta slut, och det var riktigt skrämmande. Men så vände det. Boken blev antagen. Och när den hamnade på New York Times bästsäljarlista två veckor efter att den publicerats insåg jag att jag hade lyckats göra något bra.

Men jag vet att misslyckandet kommer en vacker dag.

Men jag vet att misslyckandet kommer en vacker dag. Då barnen tappar intresset för Greg, då jag inte är lika populär längre.
Ärligt talat så tror jag att jag bara är en hårsmån från det misslyckandet. De flesta stora rockband börjar som ödmjuka nybörjare, får en period av stora framgångar innan det går utför. Men tar de misslyckandet med ro? Nej, de försöker med näbbar och klor klättra upp på tronen igen. Jag är rädd att samma sak kommer att hända mig. Jag kommer inte att misslyckas med värdigheten i behåll.«

foto Martin Stenmark
Publicerad i Vi Läser 6/2014

 

Du kanske också gillar