Divanen

»Jag är inget barndomsfreak längre«

av Josefin Olevik

Hon kallar sig »barndomsfreak« och har ständigt återvänt till tonårsångest i sina berättelser. Men nu har Augustprisnominerade Johanna Thydell blivit mamma och vuxen, och är redo att släppa in nya karaktärer i sina romaner.

»Jag var 22 år när jag debuterade och då skrev jag om en 13-årig flicka som förlorar sin mamma i cancer. Precis det jag själv hade varit med om. Sedan har jag fortsatt att skriva om tonåringar. Jag har varit ett barndomsfreak, jag är intresserad av vad uppväxten gör med en. Det tror jag beror på att jag hade en väldigt tuff uppväxt, och det har följt mig genom hela livet.

Skrivandet som hantverk är bra mot ångest. Jag går in i det och glömmer allt annat. Jag får vara ifred från grubbel och ältande och det hjälper mig. Tillsammans med en del tantgrejer, som sömn och rutiner.

Däremot har det aldrig fungerat terapeutiskt. Jag har nog tänkt att jag bearbetar mina egna upplevelser genom skrivandet, men det tror jag inte längre. Snarare har det varit en flykt att göra berättelser där jag bestämmer vad som ska hända och hur de ska sluta. Så var det ju inte i den egna barndomen, där hade jag ingen kontroll alls.

När jag har gått i terapi har jag varit tvungen att pilla bort det där skyddet som berättandet innebär och undvika tendensen att fly för att kunna hantera det svåra.

Och nu tror jag faktiskt att jag är färdig med tonåren. Jag märkte i min senaste bok, (M)ornitologen, att jag var lika intresserad av den trasiga mamman som av dottern. Det har aldrig hänt tidigare i mina romaner, då har föräldrarna varit perifera figurer.

Kanske beror det på att jag själv har blivit mamma. Sedan dess har jag också skrivit bilderböcker. Jag tycker om att gräva där jag står.

Och jag håller på med min första vuxenbok, det är skit­läskigt, nästan som att debutera på nytt. Men det är så tydligt att jag har blivit vuxen med min
litteratur, att det har hänt mycket med mig under de här senaste fjorton åren.«

Johanna Thydell är aktuell med Dumma Teckning!, som hon skrivit tillsammans med illustratören Emma Adbåge. Boken är Augustprisnominerad i kategorin Barn- ungdomsbok. Ett stort porträtt på Emma Adbåge finns publicerat i Vi Läser Barn. Läs mer här.

Du kanske också gillar