Bokmässan by Night är årets stora nyhet på Bokmässan. När den vanliga mässan stänger för kvällen öppnas portarna till en annorlunda nattklubb.

För första gången bjuder Bokmässan in till Bokmässan by Night: ett klubbprogram after hours som blandar litteratur med musik, kulturpersonligheter och ren fest. Fredagen den 23 september klockan 18:30 öppnar ett festivalområde på mässan med fyra barer och fem scener som inte stänger förrän 02:00. I programmet märks bland annat musikkonnässören och journalisten Fredrik Strage, som har en egen scen där han intervjuar bok- och albumaktuella artister. Han träffar aktivisten och hiphoparen Cleo, musikikonen Eva Dahlgren och före detta Bad Cash Quartet-trummisen Jonas Lundqvist, som lovat att avsluta med att »riva av några låtar«.

Bokmässan by Night

Tid: 23 september 18:30–02:00

Plats: Svenska Mässan.

Ingång från Skånegatan. Entré 8, vid Scandinavium.

Pris: 150 kronor. Biljetter köps
i dörren eller på bokmassan.se.

Åldersgräns: 20 år.

Mat och dryck: I lokalerna finns fyra barer. Det serveras sydafrikansk street food, som bunny chow och vegetariska boerewors.

Två scener (Balkongen och Foajén) ägnas åt liveversioner av en eklektisk blandning från Sveriges rika poddflora inom vetenskap, humor, politik och kultur, såsom The Daily Messiah, Nemo möter en vän, Dumma människor, P3 Klubben med fler.

I Hörnan och Underlandet anordnas författarsamtal och debatter, med programpunkter och samtal med bland annat Lina Wolff och Alex Schulman. Vi möter även Anna Björklund, Essy Klingberg, Victor Malm, Kayo Mpoyi, Saga Cavallin, Irena Pozar och Jonas Eklöf. Och som om inte det vore nog: i år flyttar den legendariska Glänta-
festen, arrangerad av tidskriften Glänta, in på mässan och blir en del av av fredagskvällen.

Sex fredagshöjdpunkter:

Snygghet som maktfaktor

Normaliseringen av skönhetsingrepp är en omdebatterad fråga. Samtidigt som operationer och fillers når en större och yngre publik är tabut fortfarande överhängande. Ska erotiskt kapital erkännas och måste snygghetsnormen motarbetas?

Medverkande: Björn Werner, Valerie Kyeyune Backström, Emma Bouvin, Åsa Linderborg, Kristofer Andersson (19:30–19:50)


Är litteraturskolorna dåliga för litteraturen?

I Sympati för djävulen hävdar Johan Heltne att Biskops-Arnö – Sveriges mest prestigefulla författarskola – sedan 20 år är en plats präglad av kollektiv självcensur, rädsla och strikta konstnärliga och politiska ideal, en sektliknande anda som enligt författaren syns på flera svenska konstnärliga högskolor. Stämmer det? Och syns det i så fall i samtidslitteraturen?

Medverkande: Josefin de Gregorio, Johan Heltne, Kayo Mpoyi (20:00–20:20)


Minnen och familjehemligheter

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis D e kroniskt är en vild roman som handlar om smärta, världens och människans, och att som en av alla människor vandra nära historiens slut. Alex Schulmans roman Malma station följer fem personer på ett tåg, på resa genom Sverige. Nu möts författarna i ett samtal om minnen och familjehemligheter.

Medverkande: Caroline Ringskog Ferrada- Noli, Alex Schulman (20:00–20:20)


Vad vill 90-talisterna?

Nya stridslystna röster intar kultursidorna, som de alltid gjort, och inom populärkulturen har konflikten mellan millennials och generation Z etablerats som meme. Men ligger det någon sanning i uppdelningen, och vad innebär den för kulturen?

Medverkande: Essy Klingberg, Anna Björklund, Victor Malm (20:30–20:50)


Skriet från tinderträsket

Fyra av tio vuxna i Sverige lever i singelhushåll. Det borde alltså finnas många potentiella partners, tänker huvudpersonen i Amanda Romares Halva Malmö består av killar som dumpat mig. Men varken hon eller den nydumpade Frank i Jack Hildéns roman Bränning har det lätt på den fronten. Kort sagt: ett samtal om den nya Tinder-litteraturen.

Medverkande: Amanda Romare, Jack Hildén, Emilie Ebbis Roslund, Jonas Eklöf (21:00–21:20)


Makt och maktlöshet

Vilka uttryck kan makt ta sig? I Zara Kjellners roman En ny gud följer Leila med pojkvännen Ludvig till hans familjegods. Lina Wolffs Djävulsgreppet är en berättelse om en kvinna och en man, om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne.

Medverkande: Lina Wolff, Zara Kjellner (21:00–21:20)


Bokmässan play

Bänka dig framför en direktsändning under fyra späckade mässdagar, eller titta i efterhand. På Bokmässan Play kan du ta del av ett urval av de mest intressanta seminarierna och scenprogrammen när, var och hur du vill. I år direktsänds 220 av de 320 seminarierna. Över 200 timmars kultur- och litteraturprat – från endast 295 kr!

Vi väljer tre Play-favoriter

Varför anföll Ryssland? Antony Beevor och Jan Eliasson i samtal med Elisabeth Åsbrink. (fredag 17:15–18:00)

Människan på djupt vatten. Andrev Walden möter Patrik Svensson och Isabella Lövin. (lördag 14:30–15:15)

Ett oinfriat löfte. Den sydafrikanske Bookerprisvinnaren Damon Galgut, aktuell med Löftet, i samtal med DN:s Malin Ullgren. (fredag 17:00–17:30)

Hej Frida Edman, vd för Bokmässan. Så här dagarna före starten, hur känns det?

– Jag är peppad! Äntligen får vi återse författarna och läsarna, det känns pirrigt!

Bokmässan, Nordens största kulturevent, har haft två tuffa år, på grund av pandemin. Har ni märkt av att ni har varit saknade?

– Framför allt blev många, både författare och läsare samt partners, smärtsamt påminda om hur det känns att inte ha ett fullproppat mässgolv när vi arrangerade hybrideventet 2021. Det var ingen rolig känsla att gå runt i tomma hallar. Nu tror jag alla längtar tillbaka även till långa toalettköer och ett trångt mässgolv.

Årets teman är Sydafrika, Crimetime, Röster från Ukraina samt Klimatkrisen; »En kris som kommer att belysas på ett annorlunda sätt« har ni utlovat. Kan du berätta mer?

– Genom samarbete med ett antal förlag, organisationer och andra aktörer gifter vi ihop kultur, vetenskap och politik för att tillsammans i samtal hitta vägar framåt i vår tids ödesfråga. Temat präglar vårt seminarieprogram men även utställningen, klimatområdet blir ett visuellt område och vi bygger en öppen klimatscen där bland andra Climate Live Sweden (ett projekt av Fridays for Future) skapar innehåll. I början av september släppte vi även vår klimatkampanj som kommer synas bland annat på stan. Temat har också präglat vårt eget arbete, Bokmässan har blivit mer klimatsmart. Bland annat kommer vi enbart servera vegetarisk och vegansk mat på Bokmässans serveringar. Det blir världens första vegetariska bokmässa!

Vilka är dina bästa nybörjartips till förstagångsbesökaren?

– Att noggrant läsa igenom mässtidningen för att ringa in sina egna intresseområden, hitta din egen oas på Bokmässan! Själv går jag gärna till mat- och livsstilsområdet, och sätter mig en stund i myllret av kokboksförfattare och njuter av matlagningen på scen. Men jag skulle också vilja tipsa om att köpa seminariekort så att man inte enbart får tillgång till själva mässan utan även över 300 djuplodade samtal i vårt seminarieprogram.

Om du bara fick gå på ett samtal under mässan. Vilket väljer du?

– Jag ska försöka att inte missa ett seminarium under torsdagen där sydafrikansk spoken word lyfts fram, en konstform som förnyar och flyttar in i nya rum. Men jag är rätt sugen på att ta del av någon av friskoledebatterna också med tanke på att det är en av valfrågorna som är aktuella nu. Nej, jag går nog på seminariet där bland andra Patrik Lundberg och Göteborgspoeten Eija Hetekivi Olsson talar om överlevnad snarare än om läslust, att förstå läsningens betydelse för livet i stort är så viktigt! Eller så går jag till Litterär salong och lyssnar på John Keene … Ni hör, det är omöjligt att välja!


Årets största litteraturfest, Bokmässan i Göteborg, arrangeras den 22–25 september. Besök bokmassan.se för att köpa din biljett.

Annons