Bokhyllan

»Jag har böckerna i garderoben«

av Josefin Olevik

Bokmässans längsta signeringskö ledde inte till Mario Vargas Llosa, utan till Hollywoodfrun Maria Montazami, som här avslöjar sina läslaster.

I ett av de första avsnitten av Hollywoodfruar fick vi följa med på Maria Montazamis bokcirkel. Ett femtontal kvinnor i ring i en solig trädgård. Maria hade inte läst boken och fick skämmas.

– Just den bokklubben tyckte jag var urtråkig. De läste tjocka feta tråkiga böcker och alla ville bara impress each other. Nu har jag startat en ny bokcirkel med kvinnor jag känner och som är jätteintresserade av att läsa. Och då är det faktiskt jätteroligt.

Vad läser du just nu?

Unbroken av Laura Hillenbrand. Den låter urtråkig, handlar om andra världskriget och hur huvudpersonen blir tillfångatagen och torterad. Men jag kan inte sluta läsa. Jag har lärt mig jättemycket om Pearl Harbor.

Läser du bokcirkelsböckerna numera?

– Ja. Eftersom jag gick in i bokcirkeln och var jättekaxig, så tänkte jag att nu måste jag läsa böckerna också. Det är svårt för jag har ingen tid, men det går om man verkligen har bestämt sig.

Vad har du för favoritböcker?

Åh, jag tycker Stieg Larsson-böckerna är otroligt bra. Jag är helt amazed av hur han får ihop det.

– Åh, jag tycker Stieg Larsson-böckerna är otroligt bra. Jag är helt amazed av hur han får ihop det och allt läggs på plats till slut. En annan favorit är Flyga drake, den är jättebra.

Ändrades dina läsvanor när du flyttade till USA?

– Ja, jag läste mycket mer i Sverige. Men det var för att jag var yngre. Jag hade inte tagit på mig att ha en familj. Men jag älskar fortfarande att läsa. Det är otroligt vad man kan leva sig in i en bok! Som det här med tortyr, som jag läser om nu. Jag vill bara hoppa in i boken och slå till den där människan som torterar honom.

Medan vi pratar kommer trädgårdsmästaren och Maria ger honom instruktioner om vilka växter han ska sätta i vilka krukor. Sen börjar hon prata om vikten av barnens läsning.

– Jag har läst för mina barn tills jag blev blå i ansiktet. Mest amerikanska böcker, men också mina egna barndomsfavoriter.

Vilka var de?

Mio, min Mio, och sen en annan bok som var lite likadan.

Bröderna Lejonhjärta?

– Jaaa, den älskar jag! Och jag läste alla Kulla Gulla-böckerna och Pippi och den där detektiven. Jag läste allt.

Var har du din bokhylla?

– Jag har ingen bokhylla. Mina böcker står i ett skåp på väg in till vårt sovrum. Det har dörrar på sig. En del böcker ligger i garaget, där har jag mycket svenskt. Bland annat en grön tjock bok av Anna Wahlgren som jag har lusläst. I vår garderob där vi har alla våra lakan har vi hundratals böcker. Jag sparar allt.

Det ringer på hemma hos Maria Montazami och hon avslutar med att förtjust berätta om den nya dörren.

– Jag är så glad för den. Det är en Dutch door, som är delad i två, du vet. Så nu när folk kommer öppnar jag bara toppen. Som när man lekte affär när man var liten. Det är jätteroligt

Av Annika Persson   Foto: Thomas Engström

Publicerad i Vi Läser 6/2011

 

Maria Montazami

Ålder: 46 år.

Bor: Villa i Laguna Niguel, Kalifornien.

familj: Maken Kamran och fyra barn: Sara, Hanna, Emma och Niko.

sysselsättning: Hemmafru och tv-kändis.

aktuell: Med festboken Välkommen hem till Maria Montazami.

Du kanske också gillar