Divanen

”Vi är skapta för att tänka framåt”

av Annina Rabe

27-åriga Yaa Gyasi har gjort dundersuccé med sin debutroman Vända hem. Idén kom när hon gjorde just det, återvände till födelselandet Ghana.

”Idén; att skriva om två systrar med olika livsöden, fick jag när jag var i Ghana för att göra research till en helt annan roman. En dag åkte jag till Cape Coast Castle, ett av Ghanas gamla slavfort. Guiden där berättade att de brittiska soldaterna i fortet brukade gifta sig med infödda kvinnor, något jag inte vetat tidigare. Sedan tog han med oss till fängelsehålorna där slavarna hade förvarats. När jag stod där nere och föreställde mig hur de fria kvinnorna gick omkring alldeles ovanför de fängslade kom jag på att jag ville skriva en bok om två kvinnors parallella öden. En fri och en tillfångatagen.

Jag förstår språket och tar mig fram, men det är så mycket annat som känns främmande.

Jag är född i Ghana men flyttade till USA när jag var två år, så jag har inga minnen av tiden jag bodde i Ghana. Första gången jag återvände dit var med min familj när jag var elva år och sedan kom jag inte tillbaka förrän jag var 20 på den där researchresan. Att komma till Ghana känns lite som att komma hem och på samma gång inte alls. Jag förstår språket och tar mig fram, men det är så mycket annat som känns främmande så det kommer nog aldrig att kännas som hemma på riktigt. Men det är trots allt en rätt häftig känsla när du går av planet och passkontrollanten kan uttala ditt namn rätt med en gång utan att fråga.

När jag stod i de där fängelse­hålorna kände jag en oerhört stark vrede. Men också sorg. Det har varit väldigt mycket sorg när jag har gjort research till den här romanen. Jag har läst så många böcker som har berättat om några av historiens grymmaste händelser. Saker om vår historia som jag inte visste förut.

I USA läser man visserligen om slaveriet i skolan, men vi har ändå en tendens att se det som något passerat. ’Det där hände ju för typ en miljon år sen, varför ska vi bry oss? Har det verkligen någon betydelse i dag?’ Men tittar man på många av de föreställningar som finns om svarta i dag, ser man att mycket gammalt lever kvar. Jag hoppas att min roman kan hjälpa folk att se att de problem vi har i dag inte har uppstått ur tomma intet. Allting är en konsekvens av något som har hänt tidigare. Man måste se saker i ett historiskt perspektiv.

Titta bara på USA hur vi just nu håller på att upprepa riktigt farliga misstag från förr. Med ett historiskt perspektiv borde man ju kunna se att det inte blev bra förra gången heller. Men människor är alldeles för kortsynta. På ett sätt är det begripligt. Vi är skapta för att tänka framåt för vår överlevnads skull. Men om vi inte har medvetenhet om vår historia är vi dömda att upprepa misstagen om och om igen.”

 

FOTO: MARTIN STENMARK

Du kanske också gillar