Redaktionen väljer

Yukiko Duke: ”En färgstark och humoristisk berättare”

av Yukiko Duke

I tidnings-, tv- och radiostationer över hela världen har det den senaste tiden spekulerats i hur Svenska akademien har tänkt i år. Nobelpriset i litteratur har givit upphov till kulturvärldens största och mest prestigefyllda gissningslek.  Är det kön, genre eller nationalitet som fått styra? Är det kanske dags för en afrikan nu? Eller kanske borde akademien belöna novellkonsten i år? Undertecknad satt i Kulturnyheternas tv-soffa tillsammans med kritikern Ulrika Milles och förläggaren Håkan Bravinger. Och lyckades pricka rätt. Mera tur än skicklighet, men roligt var det!

Årets nobelpristagare heter Mo Yan och är född 1955 i Shandongprovinsen i Kina. Han tvingades sluta skolan tidigt för att hjälpa till i familjens jordbruk. I tjugoårsåldern tog han värvning för att få chans att studera. Han började ganska snart att skriva skönlitterärt och fick senare en lärartjänst på arméns kulturavdelning.

Mo Yan är en färgstark och humoristisk berättare som levandegör böndernas hårda liv på Kinas landsbygd. Den sortens berättare som skildrar en liten värld, men får den att angå ossalla. Han är väl värd sitt nobelpris – och fler läsare i väst.

Du kanske också gillar