Svälten av Magnus Västerbro var förra årets stora svenska fackbokssuccé och tilldelades Augustpriset. I boken Vålnadernas historia går han på djupet med spöken och ”drömmen om den odödliga själen. Här listar han litteraturhistoriens mest oförglömliga vålnader.

Bartendern Lloyd på the Overlook hotel i Varsel/The Shining av Stephen King (1977)

Den misslyckade författaren Jack Torrance bryts sakta ner av isoleringen på ett hotell i Colorados berg, som hemsöks av flera skrämmande vålnader. En av de mest minnesvärda är bartendern Lloyd som serverar sprit till Jack som kämpar med sitt alkoholmissbruk. Strax efteråt övertalas Jack av spökena att döda sin fru och barn.

De dödas armé i Sagan om konungens återkomst av JRR Tolkien (1955)

Trots att alla varnar honom går den blivande konungen Aragorn längs ”Dödens stig” in i ett grottsystem, där han möter en armé av döda män. Först hotar de honom, men sedan följer de honom i strid och hittar därefter till sist vila. Tolkien inspirerades av gamla germanska myter om döda arméer som hemsöker de levandes värld.

Bartendern Lloyd i filmatiseringen av The Shining.

Lilla spöket Laban i bokserien om spöket Laban, Inger och Lasse Sandberg (1965 och framåt)

Redan på 1500-talet började spöken avbildas som människor täckta i vita tyger av det slag som användes för att svepa lik (kistor var för dyra för vanligt folk). Så småningom blev det helvita spöket en kliché, och så ofarligt att det kunde bli till ett gulligt barnspöke – i USA finns ”Caspar the friendly ghost”, i Sverige det lilla spöket Laban.

Hamlets far i Hamlet, William Shakespeare (1600)

Världslitteraturens mest kända pjäs inleds med att vålnaden efter Hamlets pappa visar sig och kräver hämnd på den man som mördat honom. Det är en klassisk anledning för spöken att visa sig, med tusenåriga rötter. Även i tider då våld var mycket vanligare än idag fanns övertygelsen om att ett gott liv ska vara långt – om inte finns risken att den döde återvänder.

Miss Jessel i The Turn of the Screw av Henry James (1898)


En av de mest hyllade spökberättelserna i den västerländska litteraturen kretsar kring vålnaden efter miss Jessel, en kvinna som varit guvernant för två små barn. Berättaren, som tycker sig se Jessel och hennes älskare, som också är röd, blir allt mer besatt, men läsaren hålls hela tiden i ovisshet om det som sker är verkligt eller bara äger rum i hennes fantasi.

Vålnadernas historia: Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen av Magnus Västerbro finns ute nu. Foto: Peter Cederling.

Annons