Red-bloggen

Dags att summera – här är årets bästa läsning

av Jonas Eklöf

2016 lider mot sitt slut och det är dags att samla sig för en summering. Ferrante, Dylan … Men vad mer?

Den som ska summera litteraturåret 2016 kommer varken runt fenomenet Ferrante eller debaclet på bokmässan. Eller Dylans Nobelpris. Det blev tydligt när vi traditionsenligt bad Sveriges tyngsta kulturjury ge sin syn på året som gått. Och på tal om Dylan. För ett år sedan skrev Per Wästberg en »Nobel-dagbok«, om vägen fram till Svetlana Aleksijevitjs pris. I det här numret bidrar Sara Danius med en exklusiv inifrån–skildring som kanske kan bringa viss klarhet i årets omdiskuterade pris.

Man kan tycka att Dylan och Aleksijevitj är varandras motsatser i mångt och mycket. Men båda är exempel på hur Akademien vidgar synen på vad kvalificerad litteratur kan vara (Dario Fo, som dog samma dag som årets pris avslöjades, får också räknas hit). Jag skulle inte bli förvånad om vi under de kommande tio åren får se fler pristagare som rör sig i litteraturens gränstrakter, författare som låter en roman bli en essä bli en dikt bli en dagbok bli ett reportage bli en rapportbok …

Jenny Erpenbeck (intervjuad i nummer 1) är just en sådan författare. Hennes februari-roman Natt för gott är årets starkaste lässtund för mig, i konkurrens med bland annat höstsensationerna Berättelse om ett äktenskap, Den tid då ljuset avtar och Den skeva platsen – tre böcker som vi skriver mer om i detta nummer.

Under 2016 har vi även stiftat bekantskap med vitala genrer som »adoptionslitteratur« och »lyric essays«.  Vi har läst imponerande debuter som Fiskarmännen, Tripprapporter och Sorgen bär fjäderdräkt. Vi har skålat för Sveriges Tryck-frihetslag som fyllde 250 år, den pigga 70-åringen Panache och romanklassikern Maken, 40 år … Vi har fällt en tår för Lars Gustafsson, Bodil Malmsten och för den fängslade svenska Hongkong-förläggaren Gui Minhai. Vi har frossat i litterär tristess och fascinerande fackböcker om samspelet mellan djur och människa: H som i Hök, Fårbondens dagbok, Havsboken och den strålande Binas historia. De förtjänar alla sin plats under granen i år.

Läs mer om nummer sex här.

Du kanske också gillar