Att läsa en klassiker i sommarstugan är både lockande och aningen förpliktigande. Varsågod, här är sju tunna klassiker som får plats i resväskan – och som bjuder på oförglömlig läsning.

Mrs Dalloway av Virginia Woolf (1925)

Den här boken kan man läsa om och om igen. I romanen ska Clarissa Dalloway anordna en fest för sin man. I en surrande inre monolog får vi en bild av henne, av efterkrigstidens London och av de cirklar och normer, inte minst vad gäller klass och kön, som hon och hennes omgivning rör sig i. Mrs Dalloway visar hur Virginia Woolf förnyade romankonsten, och gör det fullkomligt obegripligt att hon aldrig tilldelades Nobelpriset i litteratur. 

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen (1978)

På 1970-talet var Märta Tikkanen och Henrik Tikkanen lysande stjärnor i Helsingfors kulturliv. Ute i det offentliga livet stöttade Henrik Tikkanen sin hustru och hennes feministiska ståndpunkt fullt och fast. Hemma var rollerna mer ojämlika. Henrik Tikkanen hade behov av att ständigt få stå i centrum, alltid vara bekräftad. Inte blev det lättare av att han hade grava alkoholproblem. I denna smärtsamt vackra prosadikt, som vibrerar av svart­aste sorg och rödglödgad ilska, skriver Märta om sitt liv. Och den stora, stora kärleken till en man som aldrig kommer att kunna förändra sitt sätt att vara på.

En okänd man av Marguerite Yourcenar (1982)

Det är 1600-tal i en brittisk hamnstad och den unge Nathanael går slumpmässigt till sjöss, och det är också så – på måfå – som han ska leva sitt korta liv. Några irrande år, olika kvinnor och olika arbeten följer innan han möter döden ensam på »en liten frisisk ö«, som vi får veta i romanens öppning. Med sitt porträtt av Nathanael, och med sin rakt återberättande prosa, skildrar Yourcenar ett enskilt människoliv; lika obetydligt och lika betydelsefullt som alla andras.

Bödeln gråter av Frédéric Dard (1956)

Huvudpersonen är Daniel, som är konstnär och befinner sig vid kusten i Spanien för att måla. En sen kväll kastar sig en ung, vacker kvinna ut framför hans bil i vad som verkar vara ett självmord. Han tar med sig den medvetslösa kvinnan till det lilla pensionat där han bor och tillkallar läkare. När kvinnan vaknar upp dagen därpå visar det sig att hon talar franska, men har drabbats av minnes­förlust. Vem är hon? Vad gjorde hon ute på landsvägen med en fiolväska? Och vad fick henne att plötsligt kasta sig framför Daniels bil?

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf (1914)

Lagerlöfs berättelse om Jan i Skrolycka drabbar läsaren starkt. Jan blir utom sig när hans dotter, Klara Fina, flyttar till Stockholm. För att stå ut med saknaden flyr fadern in i en fantasivärd där han blir kejsare av Portugallien (och Klara kejsarinna). Smärtsamt om föräldraskap, sorg och galenskap.

När skruven dras åt av Henry James (1898)

När skruven dras åt är en av världslitteraturens absolut bästa spökhistorier. Vad är det som gör den så bra? Det faktum att det är en lyckosam förening av traditionell, gotisk skräck­roman och den psykologiska roman som Henry James var en mästare på att skriva. Fjärran är alla suckande, lakansinsvepta spöken med rasslande kedjor. Här handlar det i stället om en sorts ond energi som tar sin boning i människor och påverkar dem. I den här lilla, mästerliga romanen är det påtagligt hur modern James är: det går en rak linje från honom till vår samtida skräcklitteratur. Läs och njut!

Tre män i en båt av Jerome K. Jerome (1889)

År 1888 skulle Jerome skriva en seriös reseguide baserad på en båtfärd han hade gjort nedför Themsen. Det gick inget vidare: Jeromes formuleringskonst och öga för komiska situationer omöjliggjorde projektet. Av reseskildringen bidde det en elegant, brittisk humorklassiker i stället. De lata medel­klass­ynglingarna George, Harris och Jerome känner sig utarbetade och tar en båttur. Föga anar de vilket ödesdigert beslut de fattat: båten är svårmanövrerad, barometern strejkar och fiskarna nappar inte. En snabb blick i läkarboken visar dessutom att vännerna är drabbade av de flesta dödsbringande sjukdomar i världen.

Annons