Från spökspänning till feelgood. Här är sommarlovets bästa barn- och ungdomsboksnyheter i urval av författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

Korsåtvärsarna av Maria Dek, övers. Julian Birbrajer (Mirando bok)

Minns ni sällskapsspelet Mix-max som går ut på att bygga ihop karaktärer med hjälp av olika brickor? Huvud, överkropp, underkropp kombineras ihop, och karaktärerna blir olika varje gång. Så är Korsåtvärsarna uppbyggd också! Med tredelade sidor i kartong är det bläddringen som avgör hur text och bild kombineras till olika figurer, och resultatet blir roligt, kreativt och nyskapande. En lekfull bok som räcker länge! 
Från 3 år.

Den nya lekplatsen av Per Gustafsson (Rabén & Sjögren)

Ryktet går om att den nya lekplatsen är nåt helt i hästväg. Den har mekaniska bilar och en krokodil som man åker rutschkana ner i halsen på, och nu har barnen i den här bilderboken siktet inställt på att besöka den. Men vad är egentligen roligast: En tillrättalagd lekplats, eller äventyren på vägen dit? En fartfylld roadmovie där leken är vild, fantasins kraft stark, och gamla vanliga sandlådor är för tråkmånsar. 
Från 4 år

Paola Persson Peroni – Allas vän av Emi Gunér, ill Maja Säfström (Natur & Kultur)

Samtidigt som Emi Gunérs populära Nina-serie rullar på med nya delar (i sommar släpps Nina i ettan) kommer en helt ny serie om Paola som älskar att läsa och dagdrömma om andra tider och försvunna skatter. Hon funderar också en hel del på relationer. Hur mycket ska man kompromissa för att få vänner? Emi Gunér har ett fint öga för små men ack så viktiga detaljer i vardagen och livet, och Maja Säfströms finurliga bilder går hand i hand med den blicken. Härlig vardagsdramatik, för vi vet ju att vardagen ofta är högst dramatisk. 
Från 6 år.

Spöksomrar av Mårten Melin, ill. Lina Neidenstam (Rabén & Sjögren)

En bok, tre berättelser. I svensk, vardaglig sommaridyll bland badstränder, sommarställen, loppisar och sovmorgnar utspelar sig den här bokens tre spökhistorier. De hänger till handlingen inte ihop på fler sätt än så – det är sommar, det pågår spökerier. Men tonen och stilen är ju genomgående, och den är: säker, lite lagom kuslig, och väldigt förankrad i nutiden. (En favoritpassage är när en av huvudpersonerna klipper gräset och oroar sig för att hans vintagetokiga influencermamma ska tvinga honom att byta ut gräsklipparen mot en lie, bara för att det skulle bli så bra content till bloggen.) Mårten Melin kan verkligen sin sak! 
Från 9 år.

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter, ill Elin Eriksson (Natur & Kultur)

Titeln låter så mild och vänlig, men innehållet är något helt annat. Humlan Hansson är en av årets mest oväntade berättelser. Man vet inte exakt vad som är sant, men det spelar ingen roll i denna härliga, hårda, halsbrytande berättelse om Humlan som kämpar för att återfå sin status som Nours bästis, för att faster Fanny ska bli glad och få lämna psyket, och för att mamma ska sluta sucka. Fantastiskt bra text och bild i symbios! Det här är en sån titel som kommer att träffa vissa helt rätt. Den är befriande, mörk och underbar. 
Från 10 år.

Skuggbilder av Malin Stehn (Opal)

Nickis morfar har dött. I takt med att familjen rensar ut hans sommarstuga, dyker oväntat den ena pusselbiten efter den andra upp om Nickis pappa. Nicki har alltid trott att han dog innan hon föddes, men nu är hon plötsligt inte lika säker längre … 
Malin Stehn skriver en historia där allt handlar om relationer och familjehemligheter som sakta flyter upp till ytan. Det är realistiskt och bra och liksom skönt vardagsförankrat trots Nickis hela livsosäkerhet. Spännande på ett trovärdigt sätt. 
Från 10 år.

Spökjägare 2 – Vänner att dö för av Martin Jern (Lilla Piratförlaget) 

Nu fortsätter spökjakten i Vilaholm! Och alla vi som läst första delen i Martin Jerns skräckserie jublar. Numera finns det både ett gäng jägare (Holly och hennes nya kompisar) och ett Instakonto, så nu kan vem som helst höra av sig för spökavyttring. Och såväl mänskliga som övernaturliga väsen tar verkligen tillfället i akt. Det blir ett sjå för Holly, både roligt och läskigt för oss läsare, och det är just den kombinationen som blir så lyckad. Humor är ju ofta något av en bristvara i de rysiga titlarna som väller in i bokhandeln, men här får man både fnissig ironi och kalla kårar. 
Från 10 modiga år.

Lycka är för losers av Wibke Brueggemann, övers Amanda Svensson (Natur & Kultur)

Det tar ett tag att komma in i den här tjocka feelgoodaren om Phoebe, hennes vänner, familj och liv. Men ha tålamod, det är värt det. Det som från början kan verka lite ytligt och forcerat växer, och till slut sitter man där och skrattar och gråter med Phoebe. Hon är kantig, självmedveten och ganska okänslig ibland, men också så himla mänsklig och helt vanlig. Precis som alla andra i välgörenhetsbutiken där hon börjar extrajobba efter skolan. Det blir en process för henne, och för oss. Skratt och gråt, alltså. Och mys! 
Från 12 år.

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins, övers Lena Jonsson (Bonnier Carlsen)

Till alla som slukat Hungerspelstrilogin – en maffig skurkprequel! Här är det artonårige Coriolanus Snow som spelar huvudrollen. 64 år senare kommer han att sitta på tronen som den onda President Snow när Katniss Everdeen kastas in i händelsernas centrum, men i den här boken har han långt dit. Här är han fattig, hungrig, mån om att få upprättelse, och mentor åt en ung flicka från distrikt 12 som valts ut att delta i årets blodiga upplaga av Hungerspelen. Balladen om sångfåglar och ormar är otroligt spännande läsning, med mycket samhällskritik inbakat i actionpaketet. 
Från 13 år.

Annons