Vi Läsers boktipsare Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck listar de tio mest skimrande guldkornen i årets barn- och ungdomsboksutgivning.

1. Vulkanens barn av Elin Nilsson

Passar från 10 år / Alfabeta

Elin Nilsson (ja, den Elin Nilsson med bland annat ”Anrop från inre rymden” på meritlistan) har bytt genre. Woah?! Vulkanens barn är en maffig high fantasy-skapelse om Lea och hennes familj. I deras värld förpuppas alla i några år när de fyller tretton. De sover sig alltså igenom puberteten, och kommer ut som mognare och vuxnare människor. När det är dags för Leas kusin Luma att förpuppas går något fel. Hans puppa stjäls, och det leder Lea ut på en farlig jakt för att hitta den och rädda honom. Mycket äventyr, drama och action uppstår. Vem kan hon lita på, hur är världen beskaffad, vad är sanning, och så vidare. Allt ställs på sin spets. Gillar man äventyrliga fantasy-berättelser i Frida Nilsson-anda är det bara att säga grattis för här kommer till sådan att sluka. Härlig läsning!

2. Yani av Nora Khalil

Passar från 12 år / Natur & Kultur

På en fritidsgård nära Alby centrum hänger ett kompisgäng och äter toast. Det är Rayan, Caspian, Amir och Khaled, och någonstans i bakgrunden finns nog Wahida, Amal och Sara också. De går allihop i nian. Det är fritidsledaren Sebbe som har fixat toasts. Han gör det jämt. Det är hit alla går. De kanske spelar pingis, ser på fotboll, eller bara är. Ibland kommer socialtjänsten eller polisen förbi också, men de stannar inte så länge. ”Det fanns en maxgräns för hur länge man pallade vara i orten. Det var ett hårt jobb, speciellt om man jobbade förebyggande.” Yani är en utvecklingsroman om att vara på väg bort från högstadietiden, ut i livet, och det är Rayan som berättar. Redan på första sidan får han veta att Amir ska bli utvisad, och kompisgänget bestämmer sig snabbt för att göra allt de kan för att stoppa det. Det är kring det som handlingen i den här romanen kretsar, men det är inte det som stannar kvar efter läsningen. Det som stannar är personerna. Jargongen. Kärleken mellan kompisarna. Tjafset i klassrummet. Humorn. Deras helt vanliga liv. Det känns som att man är mitt ibland dem på den där fritidsgården när man läser?! Det kommer flera böcker i höst som berör gängkriminalitet och dödsskjutningar, och den här passar in i det facket också. Den kan och bör absolut lyftas fram som en ”viktig bok”, och säkert kommer den att jämföras med Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött. (Fortfarande? Efter nästan 20 år? Är det den enda gångbara referensen vi har till böcker skrivna fyllda av slangord? Skulle inte förvåna mig.) Jag kommer att minnas Nora Khalils debutroman för att jag hör killarnas röster i huvudet långt efter att boken är slut. Jag tycker så mycket om dem.

3. Böghög av Ebba Berg

Passar från 12 år / Hedvig förlag

Nu ska de ses. Skitnervöst såklart, och pirrigt och roligt. Också ett stort steg för Frej på ett annat plan. Hittills vet inte hans kompisar att han är gay. Är det nu han ska komma ut så att han slipper allt tjat om vilka tjejer på skolan han är intresserad av? Svaret har ju alltid varit inga, han gillar killar. Böghög är en lättläst anpassad roman, och i såna brukar fokuset oftast vara på att föra berättelsen framåt. Ytan är begränsad och man har inte så många sidor att spela med. Det gäller att vara effektiv, alltså. Ebba Berg lyckas med det, men även med att föra in ytterligare ett verktyg; stil och ton. Litterär schvung! Den här boken är träffsäker, rolig och samtida när Frej tänker för sig själv, eller pratar med vänner och familj. Man känner verkligen både för och med honom när det nu är dags för det här stora steget. Bra karaktärer och fin gestaltning! På senare har det hänt mycket i den lättlästa utgivningen då efterfrågan har ökat, och nu kommer fler och fler riktigt bra böcker. De lyfter alla möjliga teman och berättelser, och skrivs ofta på ett både effektivt och litterärt sätt. Böghög är ett perfekt exempel på det. Man märker inte det som inte finns, eller tänker på det som är kort eller förenklat. Man går bara in i berättelsen med hull och hår och hejar på Fred. Det är helt enkelt en jättebra ungdomsbok om den spännande första dejten och allt vad den kan innebära.

4. Såret av Emma Adbåge

Passar från 3 år / Rabén & Sjögren

Emma Adbåge är tillbaka på skolgården! Och det är kanske inte exakt samma skolgård där den Augustprisbelönade ”Gropen” utspelade sig, men det känns som att Såret skulle kunna vara gropens syskon. Här har barnen hittat på en egen lek som går ut på att springa svinsnabbt runt, runt ett pingisbord. (Det finns liksom inga pingisracketar längre, så…) Tyvärr är leken inte riskfri, och plötsligt ramlar jaget och slår sig rätt rejält. Det blir ett sår. Det kommer blod. Och det skapas… en helt underbar uppmärksamhet kring den som har slagit sig?!? Alla som någon gång drömt i smyg om att bara bryta något litet och också få gå med gips ett par veckor kommer att läsa den här bilderboken med TOTAL igenkänning. Så säker tonträff!

5. Ormen i hissen och 12 andra märkliga historier av Petter Lidbeck

Passar från 10 år / Lilla Piratförlaget

Finns det någon annan som är lika bra på att sätta scen och stämning så effektivt som Petter Lidbeck är? Kanske inte. Han är ett fullblodsproffs på att med få ord slänga in läsaren i sina berättelser, tänja på gränserna, skaka om, och knyta ihop säcken. Utan att ha fattat exakt hur det gick till så sitter man där efteråt helt yr och bara: Ursäkta, men vad hände just i den här novellen? Hittade huvudpersonen ett fruset huvud i den gulliga granntantens frys?!? Det här är bra. Mest störd (på det allra bästa av sätt!) blir jag av novellen där en mellanstadieklass får besök av en siare, som är där för att ”berätta om sitt jobb”. Om det spårar ur? Ja. Om det är omöjligt att sluta tänka på texten efteråt? Också verkligen ja-aa.

6. Blodspakten av Johan Rundberg

Passar från 10 år / Natur & Kultur

Blodspakten (som är del fyra i Nattkorpen-serien) blir lite av ett nytt kapitel i huvudpersonen Mikas liv. Hon och hennes kompanjon, poliskonstapel Hoff, är på väg till ett gods utanför Uppsala. De ska förhoppningsvis träffa Mikas mamma där. I hela sitt liv har Mika längtat efter henne, och nu har de fått upp ett spår om var mamman är. Mika är både förväntansfull och nervös. Det märkliga är att när de väl anländer till godset, så tror alla att Hoff är en polis från Uppsala. Han är dessutom väldigt välkommen, för det finns tydligen ett pågående brott som behöver utredas på godset. Mikas mamma visar sig vara inblandad i det. I Johan Rundbergs böcker om Mika får man så mycket valuta för pengarna. Det är alltid ett spännande och klurigt brott som driver intrigen, men bredvid den puttrar en massa andra göttiga saker på. Först och främst Mika själv såklart, den här smarta och snabbtänkta barnhemsungen som mot alla odds alltid landar på fötterna. Hon är en så komplex karaktär, och man hejar verkligen på henne. Vid sin sida har hon Hoff som även han bjuder på en hel del starkt innehåll och många överraskningar. I fonden för de två, miljöerna. I de första delarna är det Stockholm, men nu gäller ett gods utanför Uppsala. Oavsett var allt utspelas, så lyckas Johan Rundberg få det historiska på precis lagom nivå. Det känns äkta och fascinerande, men tippar aldrig över till att glänsa i research. Helt enkelt, den här serien är riktigt välskriven. Det omdömet kan lika gärna även innebära ”… fast ärligt talat, lite tråkig”, men så är inte fallet med Nattkorpen. Riktigt välskriven och riktigt fängslande på flera sätt. Kom för spänningen, stanna för karaktärerna, känslorna, 1800-talslivet och hela totalupplevelsen. Har man väl börjat läsa om Mika vill man bara ha mer.

7. Hej då Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Från 9 år / Natur & Kultur

Det är dags att ta farväl. Humlan Hansson (det här är tredje och sista boken om henne) har överlevt mellanstadiet. Hon och bästisen Nour gör sig redo för högstadiet, men först är det ett sommarlov att hantera. Faster Fanny som har flyttat till Stockholm kommer ner och överraskar Humlan med både en present i form av en skitstor hund och en resa till hennes kollektiv i Rågsved. Humlan och Nour lyckas övertala sina föräldrar att få åka (om de lovar att aldrig gå till Plattan och en massa andra saker), och den trippen blir vad man kan kalla en resa. Humlan upplever konst, Nour råkar bli superkär i en kille, och så är det ju Stockholm och allt vad den stan kan erbjuda. (Spoiler: Humlan struntar i pappas regler.) Humlan-böckerna låter alltid lite röriga när man ska beskriva dem, så egentligen är bästa läsrådet att strunta i alla beskrivningar. Läs för stämningen, det galna och vilda som hela tiden balanserar på gränsen mellan verkligt och omöjligt, och framförallt för Humlans sätt att hantera världen.

8. Kitoko av Kayo Mpoyi och Linn Grebäck

Passar från 3 år / Rabén & Sjögren

Kitokos pappa brukar alltid prata om att ”hoppet är med oss”, men en dag orkar han nästan ingenting. Inte gå upp ur sängen, inte svara i telefon, inte gå till affären. Kitokis brallor hamnar i frysen iställer för i garderoben, och det finns ingen mjölk till pappas kaffe. Kanske kan Kitoko hitta hoppet om hon letar noga? Det här är en otroligt fin bilderbok, där Kitoko reser inåt och letar bland sina minnen för att hitta lite ny livsgnista till sin ledsna (?) pappa. Den sticker ut i utgivningen, och landar varmt i bröstkorgen. Allt kanske är jobbigt nu, men hoppet är med oss så länge vi minns allt fint vi delat med varandra.     

9. Azins längtan av Peimaneh Mollazehi och Lotta Geffenblad

Passar från 4 år / Lilla Piratförlaget

Peimaneh Mollazehi vann Barnradions romanpris 2021 för sin debut Den riktiga solen. Nu skriver hon för en yngre publik, och då handlar det om fåglar som inte får flyga. Det har nämligen Ugglan bestämt och alla måste lyda honom. Men Azin har så svårt att förstå varför, och efter en kort, hemlig flygtur är hon fast. Det här vill hon göra igen, det var ju underbart! Azins längtan är en jättefin bilderbok om kamp och förtryck. Lotta Geffenblads illustrationer när Azin flyger, känslan det ger henne, gör det så tydligt hur pirrigt och härligt och framförallt rätt det är. Klart man måste få flyga! Eller? Här finns både mycket att diskutera och mycket att njuta av medan man läser och tar in bilderna. Så fint samspel!

10. Thomas av Anna Höglund

Passar från 3 år / Lilla Piratförlaget

Minns du småbarnsboken Nalle från 50-talet? Här har Anna Höglund gjort en ny variant av den, men bytt ut Nalle mot en 65-ish år gammal man vid namn Thomas (som är snarlik Anna Höglunds man med samma namn). »Det här är Thomas. Thomas har en gul skjorta och blå byxor.« Det är så kul med Anna Höglund, för man vet aldrig vad som väntar när man öppnar en av hennes böcker. Den här gången: ett förvånat gapskratt. Som när Thomas riggar en liten videokamera i ett träd för att kunna filma sin självgående gräsklippare. Det är en kärleksfull och jätterolig skärskådning, med exakt igenkänning. Den säger mycket om tiden vi lever i, sakerna som omger oss, och alla Thomasar i världen. Jag skulle verkligen kunna betala rätt mycket för att få vara med och tjuvlyssna när någon morfar/farfar läser den här högt för ett litet barnbarn.

Annons