erbjudande
Årtiondets bästa böcker: 10 utländska guldkorn
10 år, 10 mästerverk. Vi har listat decenniets litterära milstolpar. Har du läst dem alla?
Segertåg i sex delar
Min kamp 1, Karl Ove Knausgård
Översättning: Rebecca Alsberg
Första delen av sex i vår tids mest omdiskuterade självbiografiska romansvit. Här ligger fokus på författarens uppgörelse med en kärlekslös far, men Knausgård är lika skoningslös mot sig själv. Flödet av utförliga beskrivningar är närmast hypnotiska.
Modernt mästerverk
Utrensning, Sofi Oksanen
Översättning: Janina Orlov
Gamla Aliide lever ett lugnt liv på den estniska landsbygden när den unga ryskan Sara plötsligt dyker upp under dramatiska former. Varför söker Sara upp henne? Vad har de gemensamt? Sofi Oksanens tredje roman blev hennes stora genombrott och den är inget mindre än ett mästerverk.
Nästan outhärdligt stark roman
Agaat, Marlene van Niekerk
Översättning: Niclas Hval
Marlene van Niekerks nästan olidligt starka berättelse om den vita lantbrukarhustrun Milla och hennes svarta tjänste-kvinna Agaat visar hur apartheidsystemet omöjliggjorde normala, mänskliga relationer. På en intensiv, lyrisk prosa skriver van Niekerk fram ett helt lands smärtpunkt.
I en klass för sig
Kriget har inget kvinnligt ansikte, Svetlana Aleksijevitj
Översättning: Kajsa Öberg Lindsten
En miljon kvinnor slogs för Sovjet under andra världskriget. Deras insatser förtegs, eftersom de inte passade in i den gängse bilden av den tappre soldaten. I denna storslagna bok har Aleksijevitj intervjuat 800 av dem och vävt ihop deras berättelser till en mäktig väv.
Prosa från en mästare
Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie
Översättning: Ragnar Strömberg
Träffsäker och mångbottnad berättelse om ras, klass och kärlek i Afrika och USA. Nigerianska Ifemelu blir först under sin studietid i USA medveten om hudfärgens betydelse. Hon startar en framgångsrik blogg om att vara svart ickeamerikan och riktar svidande kritik mot USA.
Bättre blir det inte
Vinternoveller, Ingvild H Rishøi
Översättning: Nils Sundberg, Stephen Farran-Lee
Norge har mer än Knausgård att erbjuda. Som denna briljanta novellist som gjuter nytt liv i genren med sina berättelser om klass och utsatthet. Blytung realism varvas med förhöjd nåd. Har tilldelats både P.O. Enquists pris och Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris.
Olgas magnum opus
Jakobsböckerna, Olga Tokarczuk
Översättning: Jan Henrik Swahn
I mitten av 1700-talet framträder den karismatiske, judiske predikanten Jakob Frank i Podolien i det sydöstra hörnet av Polen. Det är en korsväg där öst och väst möts: Franks idéer får snabbt spridning och splittrar den judiska befolkningen. Fängslande historisk roman med paralleller i vår tid. Kanske inte den bok du börjar med om du aldrig läst Tokarczuk. Visst är den en smula krävande, men framför allt omtumlande och rikligt belönande.
Smärtsam skildring
Min mors självbiografi, Jamaica Kincaid
Översättning: Lena Fagerström
När Xuela föds på den karibiska ön Dominica, dör hennes mor och fadern lämnar bort henne. Xuela växer upp i en känslomässigt karg miljö och tröstar sig genom att hänge sig åt sinnlig njutning: dofter, färger och smaker. Smärtsam skildring av en kärlekslös uppväxt i ett samhälle präglat av slavhandel och kolonialism, där kvinnor står längst ner på skalan.
Oförglömliga relationer
Sällskapet, Christina Hesselholdt
Översättning: Ninni Holmqvist
Huvudpersoner i de här fyra kortromanerna är medelklassparet Camilla och Charles, som umgås regelbundet med en krets vänner. Olika personer i kretsen är i tur och ordning berättare, effekten blir prismatisk. Relationer, vänskap, sjukdom och död avhandlas av sällskapet som åldras och blir allt ensammare över tid. Makalös kollektiv relationsskildring.
Storartad konst
Konturer, Rachel Cusk
Översättning: Rebecca Alsberg
Sensationellt bra. Punkt. Cusk har i alla sina verk vridit och vänt på den moderna kvinnorollen på ett alldeles eget och briljant sätt. I Konturer, den första delen av en romansvit på tre verk, möter läsaren en huvudperson som Cusk medvetet bara tecknar konturerna av. Fram träder bilden av svårigheten att ha relationer i vår tid. Storartad litteratur.
Bubblare: Migrationer av Gloria Gervitz, Resa in i tomheten av Samar Yazbek, Sympatisören av Viet Thanh Nguyen, Ett litet liv av Hanya Yanagihara, Välsignelser av Caroline Albertine Minor, Arv och miljö av Vigdis Hjorth, Flackland av Herta Müller, Laudatur av Peter Sandström.