Från ett judiskt jordbrukskollektiv i Falun till ett skräckvälde i Angered – och en halsbrytande humla. Årets nomineringar till Augustpriset är här och variationen är stor, både vad gäller stil och tematisk. Här lyfter våra boktipsare fram några favoriter.

Therese Eriksson om ”Minnestrådar” av Carola Hansson (Bonniers)
Greppet att skriva en hel roman som ett återberättande samtal kan vara vanskligt; känslan av att något rekapituleras i andra hand kan dra själva nerven ur intrigen, tunna ut spänningen för läsaren. Men, Carola Hansson är en förfaren författare som lyckas med att göra den gamla kvinnan Vidals berättelse lika lockande för läsaren som för den unga jagberättare som söker upp henne i jakt på information om sin släktings förflutna.
Den informationen uteblir, men istället levererar Madame Vidal en gripande, sorglig och spännande historia om hur hon tillsammans med några andra ungdomar sommaren 1939 lämnade Königsberg för Falun, för att under en tid förbereda sig för kibbutzliv i blivande Israel. Sedan kom kriget. Trådarna i Hanssons roman löper genom tiden och över kontinenten, i en berättelse om judisk identitet, exil och förlorade drömmar.

Här är alla Augustprisnominerade i den skönlitterära klassen.

Yukiko Duke om ”Livets tunna väggar” av Nina Burton

I den här boken skriver poeten och essäisten Nina Burton eftertänksamt och vackert om livets mysterium. Hennes utgångspunkt är världen utanför sommarstugan, naturtomten. Hon närmar sig dess liv i olika former: bina, ekorrarna, rävarna och växterna. För att få hjälp att fundera kring de stora frågorna, söker hon stöd hos filosofer och vetenskapsmän från olika epoker. På kristallklar prosa berättar hon om Aristoteles stora fågelintresse och tyska skogvaktares försök att få fågelungar att kvittra folkvisor. Det är underbar, bildande läsning som gör att man ser på naturen på nya sätt.

Här är alla Augustprisnominerade i fackboksklassen

Therese Eriksson om ”Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba

Hundra år har gått sedan renbeteslagarna skrevs under och de omfattande tvångsförflyttningarna av samer tog sin början, för att sedan – tillsammans med de rasbiologiska undersökningarna – eskalera under de kommande decennierna. I ”Herrarna satte oss hit” skriver Elin Anna Labbatvångsförflyttningarnas historia.
På poetisk prosa berättar Labba om sin egen och andra samiska släkters erfarenheter av att tvingas lämna sina hem och börja ett nytt liv på främmande plats. Mängden berättelser, intensivt förstärkta av ett rikt dokument- och bildmaterial, bildar en kör av röster, där tvångsförflyttade samer och deras ättlingar vittnar om sina liv. Med sitt avklarnade språk skriver Labba fram en brännande skildring av sällan hågkomna skeenden: ”Vår berättelse är skylten som ingen satte upp, kapitlet som aldrig ryms i historieboken.”

Här är alla Augustprisnominerade i fackboksklassen

Lisa Bjärbo om ”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter och Elin Eriksson

Titeln låter så mild och vänlig, men innehållet är något helt annat. Humlan Hansson är en av årets mest oväntade berättelser. Man vet inte exakt vad som är sant, men det spelar ingen roll i denna härliga, hårda, halsbrytande berättelse om Humlan som kämpar för att återfå sin status som Nours bästis, för att faster Fanny ska bli glad och få lämna psyket, och för att mamma ska sluta sucka. Fantastiskt bra text och bild i symbios! Det här är en sån titel som kommer att träffa vissa helt rätt. Den är befriande, mörk och underbar.

Här är alla Augustprisnominerade i kategorin barn- och ungdomsböcker

Annons