Bantande pappor, känsloutbrott och skitrolig verskonst. Här är de bästa nya barn- och ungdomsböckerna just nu, i urval av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

Livet på ett hvb-hem
De afghanska sönerna av Elin Persson

Rebecka har sökt in på en massa högskolor och i väntan på det jobbar hon på ett hvb-hem, där hon tillbringar dagarna med Ahmed, Hamid och Zaher som hoppas på uppehållstillstånd. Deras berättelser blir på ett sätt ungefär som man väntar sig, men Elin Persson lyckas ge liv åt allt och alla. Det är en massa känslor och svärta och det är bra på riktigt. En skicklig debut! Från 15 år.


Kärnfull kortprosa 
Jag klyver er itu av Tamara Mivelli

Mary bor hemma hos sin kille Filip, och ägnar sina dagar åt att lakoniskt iaktta hur familjer och relationer verkar falla isär runt om henne. Vem är hon? Var är hennes plats? Tamara Mivellis debutroman är uppbyggd av korta, kärnfulla stycken och lösryckta, pricksäkra scener. Den handlar om ursprung, familjer, kärlek och uppbrott. Det är sparsmakat – och skitbra.
Från 14 år.

Gripande mysterium med start i Ådalen 1931
Blod i gruset av Mats Jonsson

Elvaåriga Mats får i skoluppgift att skriva om en person som levde förr
i tiden, och bestämmer sig för att försöka ta reda på varför den dementa mannen i grannhuset ibland skriker »BLOD I GRUSET!«. Spåren leder Mats tillbaka till Ådalen 1931, dagen då svensk militär sköt ihjäl fem demonstranter. Det blir som ett mysterium för Mats att lösa att nysta fram vad som egentligen hände med grannen den där dagen. Otroligt gripande läsning med många lager – Mats vardag, hans relation till den mobbade tjejen i skolan, skildringen av demens, effekterna av skam och skuld. Och så förstås den stora samhällsbiten. Det är så smart och spännande. Från 10 år.

Charmig kamp för att bli populär 
Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld 

Sigge och hans familj flyttar in hos mormor i Skärblacka. På förra skolan hade han det väldigt knepigt med kompisar, men nu vill han bli populär. Han har sommarlovet på sig att lista ut hur det ska gå till. 

En ovanligt vanlig historia från Jägerfeld, men med ett ovanligt charmigt persongalleri. Det dröjer inte länge förrän man är helt fast i Sigges värld med sköldpadda, excentrisk mormor, högröstade småsyskon och den spännande Juno som driver sajten Blacka news. Roligt, varmt, känslosamt och mysigt i typisk Jägerfeld-stil. Första delen av tre. Från 10 år.

Ta inte alla bullar!
Morgans kafé av Eva Jacobson

Tott och Ludd är stammisar på Morgans kafé. De är där jämt, och kan varenda rutin. Men så plötsligt en dag kommer det en helt ny gäst in genom dörren, som ingen har sett förut. Vem är det? Kan man lita på honom? Och hur många bullar ska han egentligen klämma i sig? Det här är en bilderbok om tillit och solidaritet och uppfinningsrikedom, kan man säga. Och om kanelbullar! Den är rolig med sina överraskande vändningar.  Från 3 år.

Om livet som barn i en myllrande storstad
Liten i staden av Sydney Smith, övers. Katarina Kieri

En liten pojke rör sig genom en vinterdag. Han råkar bo i en riktig storstad, tänk New York eller något liknande. Pojken passerar skyskrapor, affärer, trafik, en park. I allt det urbana visas hans gömställen, krypin, smarta tricks, och Sydney Smiths bilder av det hela är underbara. Allt är krispigt och vintervackert. Det är aldrig för tidigt att inse tjusningen i en stad som aldrig sover. Från 3 år. 

Små barn, stora känslor 
Ledsen av Lotta Olsson, ill. Emma Adbåge 

Det är så avskalat. En mening, några pennstreck och mycket vit yta på sidorna. Ändå darrar luften av det koncentrerade dramat. Så stora känslor! Så mycket gråt som måste ut! 

Scenen är en förskola, och konflikten kretsar kring ett gosedjur. Först är allt helt vanligt och bra, men … »Plötsligt händer det en sak. Nu är glada munnen rak.« Ledsen är en urstark bilderbok av en urstark duo, och igenkänningen i förskoledramat är total. Jag kan knappt vänta tills uppföljaren Glad släpps nästa år. Från 2 år.

Ett svårt kliv ut i det nya 
Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren

Varje gång det dyker upp en ny bra ungdomsbok känns det allt svårare. Kommer den ens att hinna passera nyhetshyllorna innan den förpassas ut i intet? Om det finns någon rättvisa här i världen går denna bok ett bättre öde till mötes. 

Axel tror att han vet hur han är och vad han ska göra när skolan snart tar slut. Men så är det Petter, killen som går på samma tillval, och som plötsligt säger hej på ett visst sätt. Efter det är allt gammalt bortsvept. Det är skrivet på ett alldeles självklart och övertygande sätt. Herregud, vad den här boken förtjänar läsare! Från 15 år.

Lekfull, sårig och skitrolig verskonst
Folk av Lisen Adbåge och Emma Adbåge

Flams, trams och största allvar. Skarpa kontraster, milda nyanser och massor av olika stilar. Är det kanske blandningen som är det allra härligaste med den här boken? Folk är fylld av verser på rim om människor och deras liv, små nedslag här och där. Någon ska gå och handla, någon har blivit lämnad. Någon tänker på döden, någon på mobilspel. Lekfullt och sårigt och skitkul och ålderslöst. Från 3 år.

Augustprisad pärla
Vänta på vind av Oskar Kroon 

2019 års Augustvinnare är en udda pärla. Den handlar om Vinga, som är 12-13 år, och hennes sommar på en avlägsen ö i Göteborgs skärgård. Hon är hos sin morfar. Ingen telefon, inget internet, bara hav. Hemma har mamma och pappa skilt sig, men på ön kan Vinga få andas och hålla käften tillsammans med morfar. Detta är en helt oinsmickrande bok om två kufar och sommaren då barndomen tar slut. Den är poetisk, lågmäld och otroligt fint berättad. Från 11 år.

När det svåraste händer 
Välj mig av Christina Lindström 

Siljes pappa drunknade under sommarlovet. Han kan ha begått självmord. Ingen vet än och den lilla orten surrar av rykten. Det enda Silje vet är att när hon kommer tillbaka till nian känns det mesta fel. I detta nya, svåra upptäcker hon Alvin. Något år äldre och snart den enda hon orkar bry sig om, den enda som kanske förstår? Christina Lindström är bra på att skildra livsomvälvande händelser. Kärlek, sorg, svek. Här kombineras alla tre på ett lyhört och fint sätt i en lyckad mix. Från 12 år.

Läskigt eller naturligt? 
Flocken av Rasmus Malm och Matilda Ruta 

Lova och hennes låtsaspappa ropar in en hög gamla tavlor på en auktion. Alla visar sig föreställa hyenor, men Lova gillar dem. I samma veva börjar märkliga saker hända. Hon dras till Skogskyrkogården mitt i natten, men känner sig inte det minsta rädd. En spännande och lite läskig bok om starka krafter, mörka familjehemligheter och vilda djur, eller kanske om steget att bli vuxen? Flocken är en fängslande och snygg historia som kan sträckläsas på flera plan. Från 11 år.

Härligt spret om miljön
Vad håller ni på med? En antologi om klimatet

I den här antologin om klimatkrisen ryms hela bredden från förtvivlan via handling till förnekelse. I en rad texter behandlas shoppinghetsande influencers, hur man kan tänka när människor verkar skita i framtiden, och om ett träd behöver vattnas efter torka. Det är spretigt och varierat, men det är också den stora vinsten. Herman Geijer skriver i sitt kapitel att det viktigaste i en kris är att inte ge upp, det finns alltid något nytt att testa. Kanske ett av de mest avgörande budskapen som vi behöver just nu? Från 15 år. 

För oss som väljer glädje
Pappor ska va tjocka, av Nils Andersson, ill. Erik Svetoft

Pappa är tjock, och är satt på diet. Nu ska kilona bort! Mamman är otroligt peppad. Det är bara jaget i boken som får en klump i halsen när hen iakttar spektaklet. »Men jag blir arg och ledsen. Jag vill ha pappa kvar! Min tjocka, varma pappa. Min runda, glada far!« Kanske går det att stoppa hälsohetsen med lite klurighet och list? Man blir på otroligt gott humör av den här humoristiska bilderboken på rim. Så mycket kärlek! Så mycket matglädje! Från 4 år.


Annons
skarmavbild-2019-04-29-kl-17-19-34

Tipsgeneratorn

På jakt efter barnbokstips?

Här finns hundratals boktips för stora och små