Lina Wolff, Damon Galgut och Marie Darrieusecq går direkt in på veckans topplista – en extra maffig sommarlista med 20 verk som kommer att förgylla din semester.

Den 25 juli utkommer Damon Galguts Bookerprisade roman Löftet. Damon Galgut gästar Bokmässan i Göteborg i september.

Löftet av Damon Galgut

Översättning Niclas Hval

Bonniers

Det här är en makalös roman som inte lämnar läsaren i första taget. Den vite, sydafrikanske författaren Damon Galguts huvudtema är det egna landets blodiga historia och försöken att uppnå försoning mellan svarta och vita. Det handlar även hans senaste roman Löftet om, som följer den vita farmarfamiljen Swart under närmare fyrtio år. När modern i familjen, Rachel, ligger för döden är hennes sista önskan att den svarta tjänarinnan Salome ska få huset hon bor i på gårdens mark. Men 1986 är det inte lagligt tillåtet för svarta att äga mark i apartheidens Sydafrika, och Rachels man Manie och barnen Anton och Astrid bestämmer sig därför för att helt strunta i Rachels önskan. För det tredje barnet i familjen, Amor, är deras beslut obegripligt och upprörande. Hon, familjens outsider och humanist, kämpar år efter år för att moderns önskan ska uppfyllas och Salome ska få rätt. Medan den alltmer infekterade diskussionen om Salomes rätt till huset fortgår i familjen, förändras Sydafrika snabbt. Avskaffandet av apartheid och övergången till ett mer demokratiskt samhälle är smärtsam och fylld av problem. Den brutala kolonialhistorien kastar hela tiden sin slagskugga över alla sydafrikaner, svarta som vita. Även familjen Swart har sina demoner att slåss emot. Amor, den familjemedlem som har haft svårast att rätta in sig i sin konservativa afrikanderfamiljs ordning, är paradoxalt nog den som har lättast att finna sig till rätta i det nya Sydafrika. Det är hon som står för hoppet och ljuset i berättelsen.
Löftet utkommer den 25 juli.

Låna
Köp

Djävulsgreppet av Lina Wolff

Bonniers

Lina Wolff är fenomenalt bra på att beskriva maktspel mellan människor, inte minst mellan älskande. Den här romanen skildrar en destruktiv, närmast sadomasochistisk relation, som Wolff skriver fram med kylig exakthet. Romanens kvinnliga huvudperson säger upp sig från sitt jobb och reser till Florens från något annat land. Hon, en anslående vacker och intelligent kvinna, träffar en osäker, överviktig och ful man som hon inleder en relation med. Kvinnan är den tongivande i relationen och bestämmer sig för att göra om sin älskare. Hon förändrar hans utseende genom att få honom att lägga om sin kost, börja motionera, ändra frisyr och klädstil. Till sin stora förvåning får mannen uppleva hur han plötsligt blir synlig i omvärldens ögon. Det är då han börjar förändras i sitt sätt mot kvinnan. Långsamt, till en början nästan omärkligt, börjar han ta över den dominanta rollen i förhållandet och diktera reglerna för deras samvaro. Kommer kvinnan att finna sig i det?

Djävulsgreppet utkommer 5 augusti.

Låna
Köp

Åsnesommar av Andrea Abreu

Översättning: Hanna Nordenhök

Nirstedt litteratur

Oj, vilken pärla till roman! I Andrea Abreus sensationella debut är berättaren en tioårig flicka som bor i en avlägsen bergsby på kanarieön Tenerife. Tillsammans med sin bästis, den äventyrliga och rappkäftade Isora, utforskar hon världen. I byn härskar traditionella, hopplöst inskränkta värderingar, men nere på öns turistfyllda stränder levs ett annat, friare och mer kosmopolitiskt liv som flickorna är nyfikna på. Fast dit kommer de nästan aldrig, stränderna ligger för långt bort. I stället drar de runt i den klaustrofobiska byn, i hopp om att något spännande ska hända. Hanna Nordenhök har lyckats väl med att överföra Abreus vilda och fräcka prosa till svenska. Hon låter den kasta sig mellan det grovkorniga och det finstämt poetiska, mellan det barnsligt oskuldsfulla och det brådmoget cyniska. Som läsare jublar man och hoppas att romanen aldrig tar slut.

Åsnesommar utkommer 27 juli.

Låna
Köp

Ruth & Pen av Emilie Pine

Översättning: J Hultman/A Hultman–Löfvendahl

W&W

Irländska Emilie Pine slog igenom med dunder och brak med Allt jag inte kan säga (2019), en samling gripande essäer om smärtsamma händelser som har format hennes liv. Nu har hon debuterat som romanförfattare med en lågmäld, inkännande berättelse om två kvinnor, Ruth och Pen, som en oktoberdag vandrar runt i Dublin och undrar vad deras liv egentligen går ut på. Den drygt trettioåriga Ruth arbetar som terapeut och är gift med Aidan. De är ofrivilligt barnlösa och har genomgått otaliga IVF-behandlingar. Ruth har bestämt att det får vara nog, men Aidan vill fortsätta. Nu har han åkt på konferens och Ruth vet inte om han kommer tillbaka. Den 17-åriga Pen har en autistisk diagnos och har ett stort stöd i livet: bästa vännen Alice. Pen är hemligt förälskad i Alice och nu har förälskelsen blivit nästan outhärdlig. Hon inser att hon måste berätta hur hon känner för Alice. Men kommer hon att våga?

Låna
Köp

Kirsten Thorup - Intill vanvett, intill döden

Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

Översättning: Helena Hansson

Bonniers

Vilken stor läsupplevelse det här är! I denna täta, mästerliga roman skildrar Kirsten Thorup den unga danskan Harriets upplevelser i München under andra världskriget. När Harriets tyske man stupar i kriget känner hon, en pliktmänniska med höga ideal, att hon måste åka till hans hemland för att visa solidaritet med det tyska folket. Hon lämnar därför sina två små söner på barnhem och reser till en dansk väninna i München, gift med en hög tysk dignitär. Men redan under den mardrömslika tågfärden inser hon att krigsverkligheten är betydligt värre än hon kunnat föreställa sig. I väninnans högreståndshem i München ser hon rasism och förtryck på nära håll: i hushållet arbetar två slavarbetare, kvinnor från Östeuropa, som hunsas och utnyttjas på alla sätt. Kirsten Thorups text är skoningslös och ger inte läsaren mycket andrum: det finns inga styckes- eller kapitelindelningar. Men man läser ändå på, andlöst, och känner Harriets tvivel och plågsamma insikt om det nazistiska samhällets ondska växa.

Låna
Köp

Avigt hav av Marie Darrieusecq

Övers. Lisa Lindberg

Norstedts

Hur långt är vi beredda att gå för att hjälpa en främling i nöd? Det frågar sig den franska författaren Marie Darrieussecq i sin senaste roman. Rose, psykoanalytiker från Paris fashionablare kvarter, får en lyxig kryssningsresa i present av sina barn. Ute på Medelhavet stöter hennes fartyg på en grupp båtflyktingar, som besättningen hjälper ombord i väntan på den italienska kustbevakningen. Rose börjar prata med de räddade och träffar Younès från Niger, som ber henne om en mobiltelefon. Hon räcker honom sin sons. Det blir början på en kontakt som förändrar Roses liv. Darrieusecq sätter skickligt fingret på en öm punkt: glappet mellan våra ideal och vår vilja att leva upp till dem när det verkligen gäller. Hennes skenbart enkla, finkalibrerade prosa slår hårt mot hyckleri och tomma ordmaränger om humanism.

Låna
Köp

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist

Norstedts

”Du ska äta mat med njutning, men aldrig låta maten äta dig”, sade en av mina japanska mostrar till mig en gång. Jag tänker på henne när jag läser Karolina Ramqvists senaste bok, som handlar om hur kärleken till mat övergår till att bli besatthet. Med maten som ett nav skildrar Ramqvist sin barndom och uppväxt med en detaljskärpa och språklig sensualitet som för tankarna till Marcel Prousts minneskonst. Men där Proust använde matskildringar som en brygga till andra minnen, är det själva maten som står i centrum för Ramqvists skildring. Länge utgör den tröst och trygghet i hennes liv: från den allra första, hänförda mandarinfrossan vid tre års ålder till vuxenårens hetsätande. Men boken är betydligt mer än en språkligt elegant och skarp analys av ätstörningens psykologi: det är också en skildring av relationerna mellan tre generationer kvinnor – en dotter, en mor och en mormor.

Låna
Köp

Allt är mitt av Ruth Lillegraven

Övers. Niklas Darke

Sekwa

Ruth Lillegraven har haft stora framgångar som poet och romanförfattare i hemlandet Norge. Nu har hon debuterat som deckarförfattare med denna mångbottnade, psykologiska thriller, en kuslig historia med omsorgsfullt spunnen intrig. I centrum står det framgångsrika paret Clara och Haavard. Hon är barnrättsaktivisten som har fått chans att arbeta i regeringskansliet, han den omtyckte barnläkaren. De bor i en burgen del av Oslo med sina två fina tvillingpojkar. Utåt sett är det lyckliga familjen, men mellan makarna är det spänt. En dag förs en svårt misshandlad liten pojke in på akuten på Haavards sjukhus. Trots att läkarna gör sitt yttersta, dör pojken under behandlingen. Snart påträffas pojkens pappa mördad i sjukhusets bönerum. Lillegravens strålande debut är kalejdoskopisk: hon låter olika människor berätta historien utifrån sina olika perspektiv. En liten pusselbit läggs till en annan – och plötsligt framträder ett oväntat mönster.

Låna
Köp

Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe

Översättning: Eva Johansson

Bonniers

Den helt sanna berättelsen om familjen Sackler kunde ha varit ett skolboksexempel på den amerikanska drömmen. Invandrarsonen Arthur finansierar sin egen och sina bröders läkarutbildning. Han lägger grunden för familjens förmögenhet genom att marknadsföra läkemedel på ett helt nytt sätt och blir, tillsammans med sina bröder, söner och barnbarn några av de mest generösa konstmecenaterna i modern historia. Men det är tyvärr ingen saga med lyckligt slut. I stället kommer familjen Sackler och deras mest framgångsrika produkt, den smärtstillande medicinen Oxycontin, att gå till historien för att ha utlöst opiodkrisen i USA, den som resulterade i över en halv miljon döda. Patrick Radden Keefe slog igenom med Säg inget, om konflikten på Nordirland. Nu är han tillbaka med en knivskarp skildring av de yttersta konsekvenserna av hänsynslös kapitalism och korruption i landet som brukar kalla sig själv för världens främsta demokrati.
Tips: Malin Persson Giolito

Låna
Köp

Thomas Korsgaard- Om Någon Skulle Komma Förbi

Om någon skulle komma förbi av Thomas Korsgaard

Övers. Helena Hansson

Weyler

Bara 21 år gammal debuterade den unge dansken Thomas Korsgaard och gjorde sensation med den här barndomsskildringen, löst baserad på hans egen uppväxt. Huvudpersonen, Tue, är tolv år och äldst i en syskonskara på tre. Barnens far sliter sammanbitet på den skuldsatta gården. Han är hård och bitter och tar ut det på sina barn. Han och Tue har en problematisk relation. Modern kan inte skydda barnen: hon har glidit in i en svår depression efter en abort. Hon sover mycket och tillbringar sina få vakna timmar med att spela nätpoker. Tue trivs inte hemma och i skolan blir han mobbad. Korsgaard skriver rakt och osentimentalt och återger känsligt ett brådmoget barns nyktra blick på tillvaron. Hade han inte haft ett öga för det tragikomiska, skulle det här ha kunnat bli en eländesskildring utan like. Nu känner läsaren starkt med Tue och inser tacksamt att han är tillräckligt stark för att ta sig vidare i tillvaron.

Låna
Köp

Skarp av Helena Dahlgren

Forum

Vad hände egentligen när författaren Beata Skarp dog? Och ska den deprimerade, misslyckade litteraturforskaren och singelmamman Emma Wijkman lyckas ta reda på sanningen? Emma flyr från sitt liv in i litteraturen och dränker sina sorger med alkohol, men hon tar sig i alla fall till platsen där Beata levde och dog, i en norrbottnisk skog vid en vild fors. Och till en början verkar allt bra. Hon skriver som hon inte har gjort på många år, naturen omsluter henne, Beatas släktingar verkar vilja henne allt gott. Men vad är det hennes drömmars Beata försöker varna henne för? Och har verkligen Beatas sista bokprojekt försvunnit? Det här är nog inte en skräckroman, inte heller en klassisk deckare, men varför ska man bry sig om att genrebestämma något som är så spännande, drivet och fullt av den där typen av formuleringar man vill spara och läsa igen. Det är en ljuvlig bok, läs den!  
Tips: Malin Persson Giolito

Låna
Köp

Konsterna av Elin Ruuth

Nirstedt/litteratur

Det är tidigt 1900-tal och sommar i Gränna. Hit har konstnärsparet Dagmar och Vilhelm Dreyer sökt sig för att njuta av den lantliga friden, men också för att få inspiration till sin konst. Det är paradisiskt vackert där de befinner sig, ändå är de inte lyckliga. Med skarpt öga för mänsklig psykologi och fin känsla för tidsatmosfär skildrar Elin Ruuth ett konstnärsäktenskap i kris vid sekelskiftet. Vilhelm är frustrerad: ingen vill ha hans målningar, bara hans betydligt enklare illustrationer. Hans frustration går ut över hustrun. Dagmar sörjer för att hon aldrig kommer att få se sina konstnärsdrömmar uppfyllda. Hon trodde att hon gifte sig med en förstående jämlike, men nu är det hon som tar hand om hemmet och han som målar. Snart är det midsommar och paret ska bjuda till kalas för sina vänner och bekanta, spänningen dem emellan stiger. Hur ska det sluta?

Konsterna utkommer 5 augusti.

Låna
Köp

Mikael Berglund - Ovanjorden

Ovanjorden av Mikael Berglund

Bonniers

Vad är egentligen samhörighet? Kan man komma någon verkligt nära som kommer från en annan kultur och lever ett helt annat liv än man själv gör? I sin nya, mångdimensionella roman skildrar Mikael Berglund med stor känslighet en relation som ställer många existentiella frågor på sin spets. Huvudpersonen, Oskar från Lycksele, har arbetat på förskolan i Ammarnäs över sommaren. Han är omtyckt av barn och föräldrar, men känner att de ser på honom som en främmande fågel, någon som inte hör dit. Till ett barn, den lille Jon-Erik, har han dock fått en varm och nära relation. En liknande, omedelbar närhet känner Oskar också till Jon-Eriks syster, renskötaren Eija. När hon en av hans sista dagar på jobbet överraskande ger honom ett stort förtroende, inser han att han är förälskad i henne. Men Eija är gravid med barndomskamraten Aílo, som också är renskötare: de delar bakgrund och tillvaro och tycks förutbestämda för varandra. Oskar lämnar Ammarnäs, men hans tankar letar sig ständigt tillbaka till Eija

Låna
Köp

Allt förgäves av Walter Kempowski

Översättning: Rebecka Kärde

Bonniers

I januari 1945 börjar den ryska offensiven på östfronten och kriget kommer allt närmare familjen von Globig på det nedgångna godset Georgenhof i Ostpreussen. In i det längsta har familjen levt som om kriget inte har angått dem, men nu har familjefadern, Eberhard, sänts till Italien för att arbeta inom den tyska, militära administrationen. Med jämna mellanrum ringer han och lämnar oroande rapporter om framryckande ryska trupper på östfronten, men hans familjemedlemmar vägrar inse vilken fara de befinner sig i. De tycker inte att det går någon större nöd på dem: de har ju status, kontakter och välfyllda matförråd. Kanonmullret kommer allt närmare, men på godset fortsätter livet som vanligt. Den gamla trotjänarinnan Tantchen kör med tjänstefolket, medan Katarina, husets härskarinna, läser romaner och den tolvårige sonen Peter leker med sin modelljärnväg. I denna lika mästerliga som skoningslöst klarsynta kollektivroman om familjen von Globigs värld, sliter kriget sönder det civila samhället och blottar vargen i alla människor. För Walter Kempowski (1929–2007), som räknas som en av de stora, tyska efterkrigsförfattarna, hade striderna i Ostpreussen en särskild betydelse. Hans far stupade där och själv bevittnade han som 15-åring hur hårt prövade flyktingar från området anlände till hans hemstad Rostock. Allt förgäves (översättning Rebecka Kärde) är en stark roman om krigets barbari och ödets nyckfullhet, men också i likhet med Evelyn Waughs roman En förlorad värld – en berättelse om hur ett ståndssamhälle och en borgerlig kultur går i graven

Låna
Köp

Pakten av Sharon Bolton

Modernista (Översättning: Åsa Brolin)

Sex uttråkade ungdomar i Oxford väntar på sina studentresultat. Det är sommar, de är alla toppstudenter. En gränslös lek slutar i tragedi och Megan, den enda av dem som inte kommer från överklassen, tar på sig skulden för att rädda de andra. I gengäld lovar de att göra »vad hon än ber dem om« när hon kommer ut ur fängelset. 20 år senare är det dags att se om de tänker hålla vad de lovat. 1992 släpptes Den hemliga historien av Donna Tartt och alldeles för många författare har sedan dess försökt skriva sin egen variant. Den enda roman som kommit i närheten av att skaka om spänningsromansgenren på samma sätt är Gone Girl av Gillian Flynn, om den livsfarliga Amy Dunne. I Pakten finns skamlösa kopplingar till de båda. Det borde vara outhärdligt. Ändå blir jag uppslukad, särskilt av de fina skildringarna av de unga studenterna.

Tips: Malin Persson Giolito

Låna
Köp

Fallet med den förlorade tidens nycker av Rune Christiansen

Översättning: Jonas Rasmussen

Lil’Lit förlag

Det här är en annorlunda, poetisk och starkt bildburen roman – ja, tänk film i text, kanske. Romanens huvudperson heter Norma och är skådespelerska. När berättelsen tar sin början är det försommar, och Norma har bestämt sig för att åka ut till sin far på en ö. Kanske är det lite av en flykt, det gungar rejält i skådespelerskans tillvaro: hennes mor har precis dött, hon och hennes man har separerat och det är oklart hur det ser ut med roller framöver. Norma är en känslig observatör, som registrerar det som händer i omgivningen som ett kameraöga. Som läsare får man fundera över hur observationerna hänger ihop och vilken betydelse de har för Norma – och för berättelsen som sådan. Det gör man så gärna och känner tacksamhet över att Rune Christiansen, som är en av Norges bästa författare, äntligen blir ordentligt introducerad på svenska.

Låna
Köp

Det smälter av Lize Spit

Översättning: Anna Rosenqvist

It-lit

Eva, Pim och Laurens växer upp tillsammans i den lilla flamländska byn Bovenmeer. De är oskiljaktiga, leker ständigt tillsammans och kallar sig ”de tre musketörerna”. För Eva, vars familj är ett enda kaos, är gemenskapen med pojkarna särskilt viktig. Men när trion kommer in i puberteten, förändras allt. Deras lekar blir vildare, gränslösare. Pojkarna blir alltmer dominanta, Eva får foga sig efter deras viljor. En sommar spårar en lek ur, vilket får ödesdigra konsekvenser för dem alla. Tretton år efter den traumatiska upplevelsen återvänder Eva till Bovenmeer för första gången. Hon kommer tillbaka som hämnare och i bilens bagageutrymme finns hennes vapen: ett stort isblock. Mörk, men fantastisk uppväxtskildring!

Låna
Köp

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Övers. Sara Gordan

Éditions

Ibland vill man bara försjunka i en varm, välskriven roman som säger något klokt och tänkvärt om mänskliga relationer, utan att för den sakens skull aspirera på ett nobelpris. Valérie Perrins roman är just en sådan hjärtvärmande roman. I den möter läsaren Violette Toussaint som arbetar som vaktmästare på en kyrkogård i en liten by på den franska landsbygden. En morgon får hon ett ovanligt besök. Det är den lokale polischefen Julien som vill diskutera ett pikant problem. Hans nyligen bortgångna mors sista önskan var att få bli begravd på Violettes kyrkogård, långt hemifrån, tillsammans med en för polischefen helt okänd man. Samtidigt som Julien och Violette undersöker relationen mellan hans mor och den obekante mannen, börjar polischefen intressera sig för den tystlåtna, varma vaktmästaren. Varför vill hon inte tala om sitt förflutna?

Låna
Köp

Gatan av Ann Petry

Övers. Olof Högstadius

Norstedts

Det är fint när oförtjänt bortglömda litterära verk som Ann Petrys roman Gatan får en ny chans att möta läsare. När den kom ut 1946, var det den första roman skriven av en svart kvinna som sålde i mer än en miljon exemplar. Vad var det som gjorde den så sensationell – och som än i dag gör den så läsvärd? Jo, det är förstås den gripande skildringen av huvudpersonen Lutie, en ensamstående svart mor, och hennes desperata kamp för att få tillvaron att gå ihop. Men det är också den levande skildringen av Harlem på 1940-talet, lika mycket fristad som fängelse för de svarta. Ann Petry (1908 – 1997) visste vad hon talade om. Själv växte hon upp i en liten stad i Connecticut, som en av stadens femton svarta invånare. Hennes far drev stadens apotek och modern hade hårsalong: de var respekterade. Det var först när Petry flyttade till New York, som hon på allvar upplevde hur djupt rotad rasismen var i det amerikanska samhället. Hon skrev om den som journalist, men kände sig ständigt frustrerad över att Inte till fullo kunna skildra rasismens konsekvenser. Det var då hon skrev Gatan: hennes smärta, sorg och vrede över sakernas tillstånd gör romanen till stark läsning.

Låna
p

Jag står här och stryker av Tillie Olsen

Övers. Else Lundgren

Romanus & Selling

I min bokhylla står en gammal, närmast sönderläst utgåva av den här novellsamlingen av Tillie Olsen (1912–2007). Jag fick den av en vän, som en uppmaning att inte gå i kvinnofällan och begränsa mitt liv. Amerikanskan Tillie Olsen – maka, fembarnsmor, politisk aktivist, inspiratör till kvinnoforskningen i USA och feministisk ikon – började skriva först som 49-åring. Innan dess hade det inte funnits tid och ro till det. Kanske bidrog den ständiga tidsbristen även till hennes egensinniga sätt att skriva: novellerna börjar alltid mitt i ett skeende. De är korta, täta och precisa och skildrar vardagliga scener hemma hos fattiga arbetarklassfamiljer. Det finns ingen dramatisk vändpunkt i dem, men Olsen skapar spänning genom att skildra situationer ur flera olika människors synvinklar. Det prismatiska berättandet skapar spänning och komplexitet. I Hey Sailor, what ship? berättar hon om den alkoholiserade sjömanen Whiteys dröm om att få göra sin vänfamilj lycklig och om familjens empatiska, kärleksfulla och uppgivna blickar på honom. Det är stor berättarkonst

Låna
Köp

Den stora blondinens sista sommar av Peter Sandström

Schildts & Söderströms

Vad är det som gör Peter Sandströms romaner till en sådan oemotståndlig läsning? Jag tror att det är den tonen i hans berättande, på samma gång djupt melankolisk och underfundigt humoristisk. Den här gången möter läsaren en man, som ska städa ur sina föräldrars hus i västra Finland. Det är där han har växt upp, bland vänner som kallade honom ”den stora blondinen”. Mannen är fast besluten att inte fastna i minnen, allt ska gå snabbt och effektivt. Resolut kånkar han ut föräldrarnas bohag på gårdsplanen för vidare transport. Ganska snart stannar han dock upp inför det berg av saker som bildats och konstaterar att minnena inte ger honom någon ro. Minnen, ständigt dessa efterhängsna minnen som gör sig påminda. Bitterljuvast är de från 1980-talet, då han och flickvännen Limone, hans livs stora kärlek, började studera i Helsingfors. Han älskade henne, men vågade inte vara säker på hennes känslor.

Den stora blondinens sista sommar utkommer 9 augusti.

Låna
Köp

Tips: Yukiko Duke


Annons
prenbild-6-nr-429-kr-3

erbjudande

Prenumera på Sveriges bästa bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare