Redaktionen väljer

Bästa reportageboken?

av Jonas Eklöf

I nya numret handlar “Bokormen” om reportageböcker. Lotta Schüllerqvist, aktuell med den mycket läsvärda Marnas hemlighet, inleder med att ge sina tre bästa tips.
Till slut hamnade frågan hos Peter Fröberg Idling. Han hade den goda smaken att välja Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist …Peters motivering: “Utan att vika med blicken tecknas kolonialismen och rasismens gemensamma och fasansfulla geografi. Litterärt raffinerat, stilistiskt hårt och klart som glas.”
Sven Lindqvist i sin tur tipsade om Världens lyckligaste folk av Lena Sundström.
Motivering: “Hur gick det till när främlings-fientligheten pyrde in i det danska samhället? Kan detsamma hända i Sverige? Lena Sundström flyttar till Köpenhamn för att söka svaret. Vi får följa med henne i det konkreta reportagearbetet, i samtal och läsning, i upplevelser och faktasökande. Vi får både argumenten och känslorna bakom dem. Det är ett strålande reportage om en av vår tids viktigaste frågor … Och svaret? Högst oväntat. ‘Makten ligger inte hos makthavarna utan hos maktgivarna”, skriver Sundström.”Om det är något jag har lärt mig i Danmark så har jag lärt mig det. Den lilla människans enorma makt att påverka samhället.'”

Du kanske också gillar