Gymnasieårens poesiaftnar fick stor betydelse för Björn Ulvaeus, som skrivit texterna till Abbas stora hittar.

Björn Ulvaeus har i många sammanhang pläderat för det kontantlösa samhället. Bort med mynt och sedlar; alla ekonomiska transaktioner ska ske digitalt.

Kan du tänka dig det boklösa samhället också? All litteratur finns ju digitalt.

– Absolut inte! Det där är två helt olika frågeställningar. Boken är en fantastisk uppfinning, jag läser det mesta på papper. Men när det gäller ren förströelselitteratur lyssnar jag på ljudböcker.

Ulvaeus håller sig med bibliotek i den stora Djursholmsvillan. »Mycket är arvegods och det finns ingen särskild systematik«, säger han, men det är böcker från golv till tak, guldtryck på ryggarna, några riktigt gamla Strindbergvolymer och så ett skrivbord med magnifik utsikt över fjärden Stora Värtan.

Är det här du sitter och skriver dina världsberömda texter?

– Nja, det har väl hänt, men jag kan skriva var som helst.

Bjussa på ett tidigt läsminne!

– Min pappa var förman på en fabrik i Västervik som producerade wellpapp av returpapper. Det kom hela tiden stora balar med gamla tidningar, och pappa lät mig botanisera fritt innan tidningarna maldes ned. Där hittade jag en massa Kalle Anka – som höll en fantastisk kvalitet i mitten av 50-talet – och senare amerikanska satirtidningen MAD, som blev min biljett in i engelskan. Jag slog upp vartenda ord jag inte förstod.

Någon bok som gjort särskilt stort intryck på senare tid?

– Yuval Noah Hararis Sapiens en kort historik över mänskligheten var en riktig ögonöppnare.

Du har höjt din röst i en rad stora frågor på senare år, till exempel dödshjälp och religionens ställning. Är det mycket måsteläsning för att hålla dig à jour?

– Inte särskilt. Jag uttalar mig i frågor som intresserar och engagerar mig, men tycker inte att jag behöver ha total koll. 

Påverkas ditt eget författande av det du läser, typ »Det där kan jag kanske sno«?

– Nej, jag skriver ju sångtexter och det är så speciellt. Texten ska funka med melodin, den ska ligga bra för sångarnas röster och så vidare. Så jag lånar inte. Däremot kan läsandet ge uppslag till nya ämnen.

Man kan tänka sig att en sångtextförfattare gärna läser dikt?

– I gymnasiet var jag med i en förening där vi läste poesi. Ferlin, Gullberg, Dan Andersson … mycket av det har hängt med genom åren.

Vemodet?

– Ja, många har sagt att Abbas egenart bestod i blandningen av det nordiska vemodet och den jublande kvaliteten i framförandet.

Så det finns en linje mellan Ferlin och Dancing queen?

– Javisst! Och så lägger du till folkmusikinfluenserna och tjejernas fantastiska röster …


Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!