Himlakroppar
I denna oavbrutet fascinerande roman tar Jokha Alharthi med läsaren till ett Oman i snabb förändring. Moderniseringen av ökenlandet inleddes 1970, då sultanen Qabus bin Said avsatte sin far och tog makten. Sultanen avskaffade slavhandeln, öppnade landet för turism och storsatsade på oljeutvinning. Ekonomin tog ett stort steg framåt i det tidigare så fattiga ökenlandet, men för befolkningen blev förändringarna inte alltid lätta att acceptera.
Himlakroppar böljar fram och tillbaka mellan ett då och ett nu och speglar Omans utveckling genom ett myllrande persongalleri. Bokens sammanhållande länk är affärsmannen Abdallah ibn Suleyman, vars tankar aldrig lämnar den lilla by där han växte upp. Det var där hans farfar och far grundlade familjens förmögenhet genom att sälja vapen och slavar, själv ägnar han sig åt andra typer av affärer. Men även om Abdallah är den återkommande berättarrösten i romanen, är de egentliga huvudpersonerna hans hustru Mayya och hennes systrar Asma och Khawla. Mayya gifter sig med Abdallah efter att ha fått sitt hjärta krossat av en annan. Asma gifter sig undergivet med den man hennes föräldrar utsett, medan Khawla styvnackat vägrar att ens diskutera äktenskap. Hon väntar förgäves på att hennes stora kärlek, kusinen som emigrerat till Kanada, ska fria.
Med skärpa och stor medkänsla skildrar Alharthi vilsenheten som de olika människorna känner inför hur de ska förhålla sig till tradition och modernitet. Ingen vill egentligen gå tillbaka till det traditionella bysamhället, men hur manövrerar man rätt i det nya, okända?
Tips: Yukiko duke
Översättare: Anna Jansson