I Johanna Hedmans upphaussade debut Trion prövas tre vänners relationer hårt av kärlek och klasskillnader.

De tre huvudpersonerna i Trion – Thora, Hugo och August – har gått länge vid Johanna Hedmans sida. Jämngamla, men med olika förutsättningar och livssyn. Först försökte hon planera och staka ut en färdig berättelse att placera rollfigurerna i, men sedan förstod hon att det var att gå över ån efter vatten. 

– Varje gång jag försökte skriva in dem i en sådan berättelse blev jag jätteuttråkad. Till slut insåg jag att berättelsen ju är relationerna mellan dem, att det var där tyngdpunkten skulle ligga. Då lossnade det.

Det är relationer som prövas hårt, inte minst av deras olika bakgrunder och privilegier. Hugo, får läsaren förstå, har alltid provocerats av hur personer som Thora är »som skyddade av ett finmaskigt nät som dämpar varje fall. Vanligtvis syns inte trådarna men ibland skimrar de till i form av problem och misstag som ändå aldrig kommer komma dem in på huden.«

Vad är det med privilegier som är så intressant?

– De kan ta sig så olika uttryck: i det lilla, i samspelet mellan två människor, men också i större skala på ett mer politiskt plan. Sedan är de också svåra att prata om, inte minst i privata relationer. Som barn känner man av den obekvämheten ganska tidigt, men man har inget språk för det. När man blir äldre kan man inse att aha, det där som skavde hade med klass att göra.

Johanna Hedman

Bor: I Stockholm.

Ålder: 27 år.

Aktuell: Med debut­romanen Trion som släpps den 23 juli.

Johanna Hedman kommer inte själv från »gamla pengar« som Thora och säger att hon inte har varit i när­heten av hennes paradvåningar – de scenerna i boken är »mycket hittepå«, medger hon. 

Innan romanen ens har kommit ut på svenska har den blivit något av en internationell succé och har sålts till sju länder hittills. Johanna Hedman säger att hela upplevelsen, med auktioner och budgivningar mellan flera utländska förlag, har varit omtumlande och svår att smälta.

– På grund av pandemilivet har ju mycket av allt det här hänt i min inkorg på mejlen, medan väldigt lite har förändrats i mitt liv utanför datorskärmen. Det blir en ganska konstig krock, men nu börjar det sippra in i mitt riktiga liv inför lanseringen. 

Just nu jobbar hon nära sitt brittiska förlag med den engelska översättningen.

– Det är väldigt roligt att vara delaktig i och lösa saker på detaljnivå, som exempelvis hur man ska översätta Systembolaget, eller den svenska företeelsen att Hugo läser »strökurser« på universitetet. Det är ju inte lika naturligt för brittiska läsare eftersom deras utbildning är så dyr.

Fler nya debutanter

Bära frukt av Emilia Millares

Roman om en gravid kvinna, en motvillig pojkvän och ett foster med halvt hjärta.

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Dramatisk historisk roman om gränslös kärlek i Hälsingland, av riksdagsledamot (L).

Leons bok av Gabriel Francke Rodau

Kärleksroman med förintelsen som mörk fond, av före detta kommunikationschef.

Annons