Här är de rätta svaren till Vi Läsers tredje quiz om litterära klassiker.

Denna drömska kortroman skildrar både en resa in i människans inre och en fysisk resa längs en flod. Romanen, som ständigt ges ut på nytt, har fascinerat litteraturvetare och författare ända sedan den publicerades första gången under tidigt 1900-tal. 
Svar: Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Gripande mästerverk som skildrar en grym mordhistoria i den bohuslänska skärgården. I handlingen, som spänner över 500 sidor, får vi följa kärleken som uppstår mellan mördarens dotter och sonen till en av personerna som bragts om livet. 
Svar: Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén 

Denna berömda novellsamling från 1300-talet består av hundra berättelser. Historierna, som i stora drag handlar om digerdöden, utspelar sig i närheten av Florens. Vad heter verket? 
Svar: Decamerone av Giovanni Boccaccio

Esmeralda älskas av många. Av en ärkediakon, en klockringare och en kapten. Och även av Djali, om man nu kan tillskriva en get så stora känslor. Vem skrev denna klassiker från 1831? 
Svar: Victor Hugo

Kontroversiell, kritiserad och brutal. Och samtidigt ofantligt hyllad. Denna berättelse om en pojkes liv i Polen och de vidriga illdåd han exponeras för är skriven av en amerikansk-polsk författare vars liv slutade i självmord. Vilken bok söker vi?
Svar: Den målade fågeln av Jerzy Kosinski 

Svensk klassiker från 1912 som kännetecknas av en för tiden ovanlig sexuell frispråkighet. Romanen är en sorts förlaga till Gun-Britt Sundströms För Lydia. Vilken bok söker vi? 
Svar: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Gerillaledaren Pablo kämpar för att hejda fascisternas framryckning i bergen under spanska inbördeskriget. Till sin hjälp har han den amerikanske sprängämnesexperten Robert Jordan som blir förälskad i den unga kvinnan Maria, spelad av Ingrid Bergman i en tidig filmatisering av romanen.
Svar: Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway 

Detta framstående verk har beskrivits som ett av de sista stora europeiska eposen. Handlingen, en sorts polsk tappning av Romeo och Julia, utspelar sig under tidigt 1800-tal och kretsar kring två nobla familjer i bitter fejd. 
Svar: Pan Tadeusz av Adam Mickiewicz

Daphne du Mauriers gastkramande bestseller berättas i jag-form och handlar om en fattig och naiv kvinna som gifter sig med den förmögna godsherren Maxim de Winter. Trots att de Winters första fru är avliden, gör hennes närvaro sig ständigt påmind. Inte minst genom pikar om hennes oersättlighet som godsets hushållerska Mrs Danvers riktar mot huvudpersonen. Vad heter romanen? 
Svar: Rebecca

”Vad fruktar jag? Jag är en del utav oändligheten. Jag är en del av alltets stora kraft, en ensam värld inom miljoner världar…”  Dessa diktrader med nietzscheanska influenser formulerades av en lungsjuk författare samtidigt som finska inbördeskriget rasade utanför hemmet. Vilken titel och poet söker vi?  
Svar: Septemberlyran av Edith Södergran 

Annons