Boktips

“Det är på tiden
att det rör på sig”

av Johan Kellman Larsson

Biografi-genren var länge en manlig bastion där böcker skrivna av män för män dominerade stort. Men det här året har det hänt något. Det blev inte minst tydligt när Fatima Bremmer tilldelades Augustpriset för sin biografi över Ester Blenda Nordström.

 

Skildringen av framträdande kvinnor är en undanskymd del av den biografiska litteraturkroppen. Historiskt sett motsvarar den, ungefär, en örsnibb. Men när man tittar de senaste årets förlagskataloger verkar det som om någonting har hänt. Journalisten Yvonne De Geer och författaren och journalisten Åsa Moberg har utkommit med varsin självbiografi. Biografier om författaren Karin Boye, skådespelaren Marie Göranzon och vänsteragitatorn Kata Dalström hittas också bland utgivningen. Dessutom väckte Ebba Witt-Brattström viss uppståndelse i höstas med boken Kulturkvinnan, som innehåller flera biografiska nedslag kring just kulturkvinnor. I mars 2018 publicerar artisten Silvana Imam ”ett rikt självporträtt” i bokform, något liknande gjorde Veronica Maggio ett halvår tidigare med boken Allt är för bra nu. Och i april utkommer Det gäller livet – en biografi över Gudrun Schyman, skriven av Johanna Palmström.
– Det väldigt roligt att se att det rör på sig – men det är banne mig hög tid, säger den nyss Augustprisbelönade författaren och journalisten Fatima Bremmer på telefon.
Fatima Bremmer har skrivit en biografi om en kvinna som – fram till nu – förpassats till historieskrivningens katakomber. När hon insåg att det inte fanns någon biografi om Sveriges första undersökande reporter, Ester Blenda Nordström, blev hon provocerad.
– Hur det ens möjligt? tänkte jag. Det här är ju en kvinna som revolutionerade journalistiken i  Sverige, och som dessutom levde ett otroligt fascinerande liv.
Hon fnyser så att det skrapar i luren.

Jag blev förbannad. Så jag bestämde mig för att kavla upp ärmarna och göra det själv.

– Jag blev förbannad. Så jag bestämde mig för att kavla upp ärmarna och göra det själv.
Fatima Bremmer menar att det skett en ökad medvetenhet kring den skeva historieskrivningen under de senaste åren. Hon tar tre belysande exempel, som samtliga syftar till att korrigera världshistorien; Lina Thomsgårds antologi En annan historia, Lisa Mattissons Feminismens ABC och Tidskriften Historiskan.
– På många olika plan finns tendenser att vi börjar vakna, säger Fatima Bremmer.
Stephen Farran-Lee, litterär chef på Natur & Kultur, håller med om att det finns en konservativ cykel inom den historiska och biografiska litteraturen, som återskapar samhällets mansdominans.
– Konservativ i den meningen att den är vanemässig, ja, men inte nödvändigtvis reaktionär. Men visst finns det mönster som upprätthåller en viss ordning, och som gör att det är ont om biografier till och med om de mest berömda kvinnor. Att det skulle dröja så länge innan vi hade en modern, heltäckande biografi om Karin Boye är exempelvis häpnadsväckande. Att det inte finns mer skrivet biografiskt om drottning Margareta är lika egendomligt.
Det verkar onekligen som något har hänt, säger förlagschefen, även om han tycker att det möjligen är för tidigt att kalla det ett trendbrott.
–  Är det så, så beror det nog delvis på att en ny generation författare och förläggare intagit scenen, en generation som tänker annorlunda om vad som av vana ansetts som ”självklara” biografiämnen. Det vill säga män.
Vad har förlagen för ansvar här?
– Skulle vi missa att uppmärksamma kvinnor som gjort betydande insatser inom samhällsliv och kultur nu och förr, så skulle vi helt enkelt inte göra vårt jobb, säger Stephen Farran-Lee.
Ett återkommande påstående är, annars, att det inte finns tillräckligt många kvinnor att skriva om.
– Det är naturligtvis dumheter.

 

10 aktuella biografier
Karin Boye (Johan Svedjedal “Den nya dagen gryr”)
Ester Blenda Nordström (Fatima Brenner “Ett jävla solsken”, Forum)
Marie Göranzon (Stina Jofs “Vrålstark och skiträdd”, Norstedts)
Åsa Moberg (Åsa Moberg “Livet”, Natur & Kultur)
Yvonne De Geer (Yvonne De Geer “Aldrig en av oss”, Natur & Kultur)
Kata Dalström (Gunnela Björk “Agitatorn som gick sin egen väg”, Historiska Media)
Berta Hansson (Sara Lundbergs Augustprisvinnare Fågeln i mig flyger vart den vill)
Silvana Imam (Silvana Imam “Silvana”, mars)
Gudrun Schyman (Det gäller livet : Biografi över Gudrun Schymans liv av Johanna Palmström, april)

 

 

Du kanske också gillar