Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Tv-rättigheterna köptes redan i december av produktionsbolaget FLX. Nu släpps Johan Anderbergs bok Flocken som lotsar läsaren genom den svenska coronahanteringen med hjälp av bortglömda historieböcker och offentliga mejlkorgar.
Varför började du skriva om coronahanteringen?
– Jag blev fascinerad över att resten av världen drog åt ett håll och Sverige åt ett annat. Sådana händelser brukar innehålla mer än vad man tror, det finns ofta många bra berättelser att hitta.
Hur har det varit att skriva om något som pågår här och nu?
– Det har varit spännande, man har levt lite i sin egen värld. Det påminde om när jag bodde i USA och skrev för en svensk tidning, man levde i samhället men var lite av en outsider för att man hela tiden gick och analyserade vad folk sa och skrev.
Hur har researcharbetet sett ut?
– Det har väldigt mycket mejlkonversationer, vilka i sin tur har legat bakom väldigt många beslut. Där har jag haft tur att jag skriver i Sverige och att man kan begära ut mejl. Jag har kunnat följa allt i realtid vilket är otroligt mycket mer givande än om jag suttit tre dagar med de inblandade ett år efteråt.
Har du pratat med personerna du skriver om?
– Jag har träffat i princip alla som är med i boken. De har varit väldigt tillmötesgående. Tegnell har varit tillgänglig för alla journalister. Det är bara att dyka upp på en presskonferens och vänta på sin tur så får man ställa fyra-fem frågor.
Det är mycket historia inbakat i boken, hur kommer det sig?
– Många av åtgärderna som man tar till i pandemier har historiska rötter. Att stänga skolor eller inte var en stor debatt under spanska sjukan. I New York bestämde sig hälsovårdschefen Copeland att inte stänga skolorna och det visade sig vara ett bra beslut eftersom många barn var väldigt fattiga och de löpte en stor risk om de inte var i skolan. Sedan har man i efterhand försökt räkna på detta utan att riktigt komma fram till vad som var bäst. Men det är viktigt att veta att det inte är någonting som man börjar med nu och att visa att det finns goda skäl för båda tillvägagångssätten.
Hur får man R-tal och historieskrivningen om Spanska sjukan att bli roligt?
– Man får skriva om och skriva om tills det blir kul, annars kommer folk aldrig att läsa. Ska man läsa om detta utan att få en läkartitel i slutändan måste det vara roligt. Det finns många amerikanska förebilder som är bra på att förklara komplicerade skeenden i sport och ekonomi. Den som är bäst är Michael Lewis. Det är otroligt fascinerande när författare lyckas med att beskriva något som egentligen är otroligt komplext.
Tv-rättigheterna såldes innan boken släpptes. Vem är din dröm-Anders Tegnell?
– Hmm .. Svårt att säga. Men en kompis drog fram Henrik Schyffert ur det blå. Han är inte så lik Tegnell, men jag är själv inte jätteförtjust i när det är en stor fysisk likhet mellan skådespelaren och personen. Det blir mer ärligt om man inte har en total kopia.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.