Språkforskaren och författaren Fredrik Lindström är övertygad om att känslor och dialekt hör ihop. 

»Det är så klart naturligt att jag faller in i Eskilstunamål när jag pratar med folk som jag känner sedan barndom­en, men den dyker även upp när jag blir upprörd eller chockad. Jag minns en gång när jag grälade med min mamma och började prata sådan bred sörmländska att det blev östgötska av det – trots att jag inte har några rötter i Östergötland. Hela grälet gick för övrigt snabbt över till varför jag hade bytt dialekt.

Både genom att forska om dialekter och att jobba med humor har jag insett att dialekten berättar en människas historia, oavsett om det är den historia personen vill berätta eller inte. Det är ingen slump att man gärna använder sig av dialekter i reklamfilmer, som ska skapa anknytning på bara några sekunder.

Min favoritdialekt att imitera är en från norra Småland, nära Astrid Lindgrens ­trakter, fast mer mot kusten. 

Skillnaden mellan människors sätt att tala beror både på var man själv, och ens förfäder, har vuxit upp. Genom att prata ger du därför en koppling till din historia. För mig är det jättehäftigt, det är det närmsta man kan komma alla som tidigare har levt. Som arkeo­logi, fast jag i stället gräver i människors munnar – bildligt talat. 

Ju mer känslomässiga vi blir, desto mer använder vi våra ursprungsdialekter. I lägen när vi blir rörda, rädda eller jättearga börjar vi nästan per automatik använda de uttryck och den språkmelodi vi tränades i som barn för att uttrycka känslor. 

Utan att ha hundraprocentigt vetenskapligt belägg vågar jag påstå att den människa som har eftersträvat att ha så neutral dialekt som möjligt, den människan kommer också att få svårare att uttrycka och förmedla sina känslor. Eller tvärtom: Ju mer en människa kan förmedla känslor och berätta om sig själv, även på ett omedvetet plan, desto mer intressant blir hon för oss.« 

Fredrik Lindström är aktuell med boken 100 svenska dialekter. I början på 2020 åker han på turné med Mänskligheten – Föreställningen om oss själva.


Annons