Yukiko Duke har valt elva favoriter bland vårens böcker.

🎧 Hör Yukiko Duke läsa sina boktips på vi.se

11. Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro Klara och solen

Översättning: Niclas Hval
Förlag: Wahlström & Widstrand

Huvudpersonen i Kazuo Ishiguros första roman efter Nobelpriset heter Klara och är en »artificiell vän«, en humanoid robot.
I väntan på att bli köpt, betraktar hon nyfiket människorna i butiken och försöker förstå varför de beter sig som de gör. Klara hamnar till slut hos tonåringen Josie. När Josie blir allvarligt sjuk, ställs Klara på svåra prov. Klara och solen påminner om en av Ishiguros starkaste romaner, Never Let Me Go.

I båda verken rör vi oss i en nära framtid, där vi har gjort vetenskapliga framsteg som skapar moralisk-etiska problem.Utan att skriva läsaren på näsan, ställer Ishiguro två viktiga frågor: Har vetenskapen rätt att gå hur långt som helst? Och hur definierar vi en människa?

10. Em av Kim Thúy

Em av Kim Thúy

Översättning: Marianne Tufvesson
Förlag: Sekwa

I sina tre till omfånget nätta romaner med starka självbiografiska inslag – Ru, Mãn och Vi – har den vietnamesisk-kanadensiska författaren Kim Thúy poetiskt och precist berättat om flyktingens och immigrantens tillvaro. Hennes senaste roman, Em, handlar om hur tillfälligheternas spel formar och flätar samman några människors liv i Vietnam-krigets skugga. Här tar Kim Thúy ett stort kliv framåt i sitt författarskap, både tematiskt och formmässigt. För första gången skildrar hon krigets vedervärdiga grymhet fullt ut, men också den osjälviska godhet människor kan visa varandra som en protesthandling mot mördandet.

Den grupp människor som står i romanens centrum, överlever krigets fasor med sin mänsklighet och självkänsla i behåll – just för att de fortfarande har förmåga att visa godhet och kärlek. En stark återkomst av en av de författare som bäst satt ord på erfarenheter som många delar i vår tid.

9. Djur av Lise Tremblay

Djur av Lise Tremblay

Översättning: Elin Svahn
Förlag: Rámus

Den fransk-kanadensiska författaren Lise Tremblay finns numera på svenska med fyra böcker. Har ni inte läst henne, så gör det! Hennes böcker är små till formatet och ser anspråkslösa ut, men hon är en makalös berättare som förtjänar många läsare. I likhet med Tremblays tidigare romaner utspelar sig hennes senaste verk, Djur, på landsbygden i norra Quebec.

Den ensamstående, pensionerade tand-läkaren Benoît har lämnat storstaden för ett stilla liv på landet. I hans lilla sömniga by har byborna förväntansfullt börjat förbereda sig för den årliga älg-jakten. Men när vargar siktas i byns utkant väcks gamla konflikter till liv. Vem har egentligen rätt att bestämma om man ska skydda eller döda vargarna?

Döden gör sig påmind även på andra sätt i den åldrande Benoîts liv: grannen Mina förbereder sig på sitt frånfälle och hans älskade hund Dan är svårt sjuk. Benoît mediterar över livet, det sköra, det vackra – och får läsaren att göra detsamma.

(…)

👉 Läs eller lyssna på hela listan på vi.se

Annons