Lagom till 20-årsjubileet för den första Harry Potterboken på svenska släpps en samlingsserie med de älskade böckerna i ny kostym. Omslagen är skapade av den brittiska designern Olly Moss och fokuserar på slottet Hogwartz. 

Tisdag den 24 augusti 1999 – två år efter att den släpptes i Storbritannien – kom Harry Potter och De vises sten ut på svenska i översättning av Lena Fries–Gedin.

Sedan dess har böckerna blivit översatta till över 80 språk och sålts i mer än en halv miljard exemplar runt om i världen.

 De nya omslagen skapades ursprungligen som posters, därefter användes de som ljudboksomslag i Tyskland. Men det är först nu som de får pryda tryckta böcker. För varje bok står slottet Hogwartz i centrum, tillsammans med en detalj ur en betydande scen. 

Vilka omslag som är snyggast är en omdebatterad fråga för ”Potterheads”, (slang för inbitna Harry Potter-fans) runt om i världen.

Till exempel ska den svenska ursprungliga svenska omslagsdesignen, av Alvaro Tapia, som var 21 år när han illustrerade den första boken, stå högt i kurs även internationellt. Något som märks bland annat av Science Fiction-bokhandeln i Gamla Stan Stockholm. Enligt uppgifter till Vi Läser är det nämligen inte alls ovanligt att just de omslagen efterfrågas även av utländska turister. 

Här nedan kan du se fler Harry Potter-omslag från världens alla hörn. 

Originalomslag – Storbritannien

Illustration: Thomas Taylor

Harry Potter och Fenixorden – Franrike

Illustration: Jean-Claude Götting.

Nyutgåva – USA

Illustration: Kazu Kibuishi

Harry Potter och hemligheternas kammare – Tyskland

Illustration: Sabine Wilharm

Nyutgåva, 2017 – Indonesien

Illustration: Nicholas Filbert

Originalomslag – Finland

Av Mika Launis.

Originalomslag – Ukraina

Illustration: Vladyslav Yerko‎ 
Annons