Skådespelaren Ruth Vega Fernandez flyttade till Paris i unga år. Nu gör hon succé i Min fantastiska väninna, i en roll som får henne att tänka på en viss barndomshjälte.

Hon älskade de där tågen. Smutsiga fönster och skramliga hatthyllor. Spruckna säten i läderimitation.

– Tågen var väldigt ruffiga. Men för mig var de världens vackraste. Dessutom var min mamma en mästare på att göra resan till ett äventyr, säger Ruth Vega Fernandez när vi ses på Kulturhusets café i Stockholm.

De många tågresorna mellan Sverige och Spanien, dit pappan flyttat efter att föräldrarna skilt sig, innebar två dygns lästid. Ruth slukade Marvel-serier (»Det var så jag lärde mig läsa«) och snart även Huckleberry Finns äventyr och Jack London.

– Jag kände mig utanför vart jag än hamnade. Det blev böckerna som jag hämtade kraft ur. Jag identifierade mig med Jack London. Han förvandlade de knappa medlen till en frihet. Fattigdomen blev liksom mindre dammig i hans värld.

Under de många teaterturnéerna i Frankrike vägrar Ruth flyg och reser enbart med tåg. Ibland är känslan nästan som förr.

Ruth Vega Fernandez medverkar som en av två huvudroller i teateruppsättningen av Elena Ferrantes Min fantastiska väninna. Hennes karaktär Lila har flera likheter med barndomens hjälte Jack London.

– De tar de svagas parti och är övertygade socialister. Båda är passionerade och integritetsfulla ensamvargar som går sin egen väg.

Under skolåren bodde Ruth och familjen i Majorna i Göteborg, »omgivna av andra rotlösa familjer«.

– Det är klart att vi var arbetarklass … Ingen hade stålar men många hade ändå gott om litteratur. Vi var ett gäng invandrarungar som drömde om 20-talets Paris. Det värsta vi visste var svennar. I stället identifierade vi oss med franska konstnärer, underdogs, expats och freaks … ja, alla excentriker!

Ruth ber om ursäkt. Hon söker ett svenskt ord. Roman d’initiation … roman d’apprentissage

Efter en stökig tonårstid fick hon chansen att göra ett utbytesår i Frankrike. På kuppen upptäckte hon Stendhal, Balzac och Maupassant. Nu har hon bott mer än halva sitt liv i Paris och franskan är det språk som kommer först.

– Efter alla uppväxtskildringar har det blivit mer och mer lyrik. Min gamla utgåva av Pär Lagerkvists Ångest har trillat isär. Men det kanske inte gör så mycket, för jag blir så jävla deprimerad av den! säger hon och nämner i rask takt fler poeter som inspirerat: Boye, Verlaine, Södergran.

Vilken är din favoritbok om Paris?

– En fest för livet av Ernest Hemingway.

Efter terrorattentatet i Paris i november 2015, då 130 människor dog, plockade Ruth fram sitt sönderklottrade exemplar av Hemingways klassiker ur bokhyllan. Det visade sig att halva kvarteret hade reagerat på samma sätt.

– Överallt såg jag människor med boken. Det var som en spontan kollektiv styrkedemonstration. Boken blev vårt sätt att visa att vi tänkte fortsätta som vanligt.


Stort fan av Kate Tempest

Namn: Ruth Vega Fernandez.
Född: 1977
Yrke: Skådespelare.
Familj: Man och son.
Bor: Paris, Belleville. Precis utanför dörren har hon fyra bokaffärer!
Aktuell: I Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning av Elena Ferrantes Min fantastiska väninna.
Bakgrund: Föddes i en bergsby på Kanarieöarna. Föräldrarna var Francomotståndare och gick i exil i Sverige. Flyttade till Paris som 17-åring. 
Läser just nu: »Kate Tempest. Jag är ett stort fan av hennes dikter!«Annons