Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Alla pratar om Chernobyl. Vem minns Kysjtym?
I skrivande stund är Chernobyl, regisserad av svenske Johan Renck, den högst rankade tv-serien på den mäktiga filmsajten IMDB. Serien hade inte varit möjlig utan Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs omfattande kartläggning av de mänskliga konsekvenserna av kärnkraftsolyckan i Ukraina. Aleksijevitj har med rätta kritiserat serien för att inte lyfta hennes insats tillräckligt.
Tjernobyl är dock inte den enda katastrofen kopplat till kärnkraft i Sovjetunionen.
I augusti släpptes Väderfenomen av svenska Anna Fock. Romanen utspelar sig i sviterna av kärnavfallskatastrofen i Kysjtym, i »den sovjetiska atombombens vagga«. Året var 1957 och precis som i Prypjat utanför Tjernobyl så blickade lokalbefolkningen upp mot ett underligt gulaktigt moln.
Karaktärerna är fiktiva, men mycket av bakgrundshistorien baseras på verkliga händelser. Romanen kretsar kring den femtonåriga huvudpersoner Igor, som växer upp i sviterna efter olyckan. Idén kom till Anna Fock för sju år sedan, då en vän som rest runt i området nämnde olyckan i Kysjtym.
– Jag blev intresserad direkt. Det som fascinerade mig mest var alla lögner och hemlighetsmakeriet, det är det som jag byggt romanen kring, säger Anna Fock, som redan i debuten Absolut noll från 2013 skildrade Ryssland. Då handlade det om situationen för homosexuella i S:t Petersburg.
Ryska myndigheter erkände inte katastrofen i Kysjtym förrän sent 1980-tal.
– Olyckan tystades ner så gott det gick och man kom med alla möjliga andra förklaringar. Det var ju inte så att ingen såg det där gulaktiga skenet. Bland annat beskrev lokalpressen det som hände som ett ovanligt norrsken, ett väderfenomen.
Väderfenomen av Anna Fock
En myllrande rik roman om livet i Sovjetunionen och vad som händer i en diktatur när en katastrof inträffar – i detta fall haveriet på Majak, utanför staden Kysjtym i södra Ural år 1957, ett »obehandlat sår i den ryska verkligheten«.
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Något av det starkaste som skrivits på 1900-talet. Ett mästerligt litterärt reportage som bidrog till att författaren tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015.
Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten av Åsa Moberg
Åsa Mobergs uppgörelse med kärnkraften har fem år på nacken. Men som hon skriver: »Trodde du att striden om kärnkraften var över? Den har knappt börjat.«
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.