Red-bloggen

Inte färdiga med Maj

av Jonas Eklöf

Halvvägs in i bokåret 2015 pratar vi om stölder, Sara Danius och en viss Ö-viks-karaktär.

På årets upplaga av Litteratur-båten – den sjuttonde i ordningen – blev det tydligt att vi inte är färdiga med Maj – huvudpersonen i Kristina Sandbergs romantrilogi. När man såg kön till signeringsbordet kändes det som om varenda en av de 3 000 besökarna hade en fråga eller fundering som de ville dela med sig av. Var det inte en mor eller mormor, så var det en faster eller moster vars liv liknat det som Maj fick. Ett halvår efter det välförtjänta Augustpriset stämde Karin Thunberg träff med Kristina Sandberg för att summera tio omtumlande år och samtidigt söka ett svar på frågan: Vad är det med Maj som läsarna inte kan släppa?

Ungefär samtidigt som Maj kämpade för att övervinna tröttheten, oron och rädslan för att »sörja för de sina« i Örnsköldsvik, inträffade en av litteraturhistoriens värsta stölder i Amsterdam. Den 27 juni 1944 packadenazisternas plundringsorganisation ERR ner Europas äldsta judiska bibliotek i 153 stora spjällådor. I vårt reportage avslöjar Anders Rydell vad som hände med samlingen efter det.

Sara DaniusNazisternas stöldturné är ett nattsvart kapitel i vår historia. Men det finns en annan typ av stölder som vi tycker bättre om. På sidan 64 skriver Malte Persson om geniala text-tjuvar (och några mediokra).

Den 1 juni gör Sara Danius sin första arbetsdag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Under vår nya vinjett »Glimtar ur ett författarskap« fördjupar sig Kristina Lindh i hennes skrivande.

Detta nummer bjuder även på ett säkert sommartecken: Yukikos lista med säsongens bästa pocketböcker. Hittar man inget där kan man alltid ta med sig Tranströmer ut i sommargrönskan. »Stor och långsam vind / från havets bibliotek. / Här får jag vila.«En annan kulturprofil som nu får vila är Arne Sundelin, författare, kritiker men framför allt fantastisk lärare på Biskops Arnö. Utan hans gärning hade svensk litteratur varit betydligt fattigare. Den första riktigt varma sommardagen tänker jag läsa om hans gripande roman Det som sker. Se det som ett boktips.

Läs mer om nummer 3/2014 här.

Du kanske också gillar