Möt en omsusad komiker som plågats av litterärt mindervärdeskomplex i halva sitt liv och som nu sitter med en bokhylla full av olästa böcker.

Ovanpå bokhyllan står en liten nazistflagga, äkta vara, från 1942.

– Den har jag i fall någon skulle göra inbrott, förklarar Jonatan Unge, som själv har judisk bakgrund. 

Nazistvimpeln på bokhyllan har kompletterats med en israelisk flagga och ett Jesusporträtt, Mao på ena väggen och kungen på toaletten. Allt för att göra potentiella inbrottstjuvar förvirrade.

– Jag vill inte att de kommer härifrån med mitt playstation, min tv och en klar uppfattning om vem jag är, säger han.

Många olästa

Den stora bokhyllan står i det kombinerade sov- och vardagsrummet, som badar i solljus och har utsikt över Kungsparken och Kronprinsen. 

– Min kompis Anders hånar mig och säger att jag inte läst en enda bok här, han brukar ta fram böcker ur hyllan och visa att de aldrig har öppnats.

Anders har delvis rätt. Många av Jonatan Unges böcker är kurslitteratur, varav endast en del blivit lästa. Dessutom har den senaste tiden inneburit något av en litterär svacka. 

– Jag har inte läst på två år, jag har bara kollat på Youtube. 

Läser med dottern

Fast det stämmer inte riktigt, han läser en hel del med nioåriga dottern Dalia. Berättelsen om Narnia, Skattkammarön och Harry Potter har de försökt sig på. Men störst behållning på senare tid har de båda haft av Antikens historier av Alf Henrikson. 

– Han har ett ålderdomligt språk, men då får jag göra om lite bara. 

I barndomshemmet på Djurgården i Stockholm lästes det flitigt. Som son till journalisterna och författarna Cecilia Hagen och Ingemar Unge, fick Jonatan tidigt sin beskärda del av böcker.

– Jag kom inte riktigt igång och kommer ihåg att jag kände ett litterärt mindervärdeskomplex gentemot resten av min familj.

Första stora läsupplevelsen

Den första stora egna läsupplevelsen var Jag, Claudius av Robert Graves, en fiktiv självbiografi om den romerske kejsaren. Historieintresset vaknade tidigt.

– Ja, fast man kan väl knappt säga att man är historieintresserad, det är så himla gubbigt.

De ryska klassikerna fick han upp ögonen för när han läste litteraturvetenskap. Annars har Jonatan Unge som vuxen snöat in på fantasy och sci-fi. Game of Thrones och Stiftelsetrilogin är två favoriter. Men bäst är American Gods av Neil Gaiman. 

– Den är jättespännande, innehåller mycket mytologi och är
himla fint skriven. Det är som att den är skräddarsydd för mig.

Lägger ner

Är en bok inte tillräckligt bra i början, lägger han snabbt ner. Så när en kompis sa att Umberto Eco alltid skrev de första 40 sidorna så svårtillgängliga att de skulle rensa bort alla idioter stod mycket på spel.

– Jag satte mig med Foucaults pendel men kom inte ens till sidan 20. Så jag är en idiot, i alla fall enligt Umberto Eco. 📖


Text: Hilda Ärlemyr

Foto: Åsa Sjöström

Stormar vidare

Namn: Jonatan Unge.

Ålder: 41. 

Bor: Lägenhet i Malmö. 

Familj: Dottern Dalia, 9 år. Föräldrarna Cecilia Hagen och Vi-legendaren Ingemar Unge. Syskon. 

Aktuell: Med inspelning av tv-serien Drugdealer, poddarna Della Monde och Stormens utveckling, eventuellt stand up-turné  samt På spåret. 

Bekymrad över: »Jag oroar mig för att Dalia och hennes generation inte gillar Mumintrollet, att det är för långsamt.«

Annons