Hallå där Albert Bonnier, som debuterar som inläsare med en bok om – Abbe Bonnier.

Hur reagerade du när du fick frågan?

– När Johanna Hansen, chef för Bonnier Audio, frågade mig blev jag först något ställd. Det kändes lite spöklikt att ge röst åt sin farfars farfar, men också rätt spännande.

Vilken var den största utmaningen?

– Det visade sig vara mycket svårare än jag trott. Ibland försvinner ändelserna helt men då ropar min synnerligen uppmärksamma ­redaktör Victor Modin i hörlurarna och så tar vi om. Vissa namn och ålderdomliga uttryck kan bli knepiga och ett längre parti med 1800-tals jiddisch hoppade jag över helt. Men författaren Per T. Ohlsson är en skicklig stilist och har format en berättelse om 1800-talet med stor kunskap om de historiska skeendena blandat med stämningsfulla citat ur de många breven. Det är en fröjd att läsa en sådan text.

2020 är det 200 år sedan Albert Bonnier föddes. » Sveriges första moderna förläggare« har han kallats. Hur skulle du vilja beskriva honom?

– En enormt hårt arbetande människa. Han hade också ett stort intresse för de människor han arbetade med och måste ha varit något av ett socialt geni. Det var ju inte vem som helst som han skulle skapa goda relationer med; August Strindberg, Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam … 

Av alla verk som han var förläggare för – fanns det någon bok som låg honom särskilt varmt om hjärtat?

– Zacharias Topelius och August ­Blanche var några han höll högt. En av hans speciella favoriter var Josefina Wettergrund, mer känd som pseudonymen Lea. 

Har du fått blodad tand?

– Absolut! Det här passar mig utmärkt. Roligare kan jag inte ha det. Får jag ett nytt erbjudande tackar jag genast ja. 


Jonas Eklöf

Albert Bonnier

• Bokförläggare med minst sagt lång erfarenhet: »Redan som spermie jobbade jag för ­Bonniers«.

• 22 september släpps Albert Bonnier och hans tid av Per T. Ohlsson.


Annons