Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Noterat
Efter krisen kommer böckerna om Svenska Akademien. Först ut är K av Katarina Frostenson.
Den 21 november 2017 publicerade reportern Matilda Gustavsson artikeln »18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp« som ledde fram till århundradets kris i Svenska Akademien. Ett och ett halvt år senare kommer de första böckerna i ämnet. Först ut är poeten Katarina Frostenson, före detta akademiledamot och hustru till kulturprofilen Jean- Claude Arnault, som den 23 maj släpper boken K – berättelsen.
– Det är berättelsen från en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal, från november 2017 till maj 2018, säger Katarina Frostenson och förlaget fyller i: »Utifrån händelser under färdens gång reflekterar ›K‹, i samtal med olika resekamrater, kring en kabal, kring kollektiv, kriser, kamp och stor kärlek.«
I sommar utkommer Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna av Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud. Med hjälp av gamla dokument och omfattande research säger sig reportrarna nu kunna utlova »en hittills okänd och ibland avvikande bild av historien«.
Samtidigt arbetar Matilda Gustavsson vidare på årets förmodligen mest omtalade fackbok. I Klubben »fördjupar hon sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn«.
Sedan november har vi följt henne i spåren. Från Riddarholmen till Paris; från Jerusalem till Odengatan. Resultatet publiceras lagom till att Klubben släpps över hela Norden den 9 september.
K – berättelsen av Katarina Frostenson
Sedan debuten 1978 är Katarina Frostenson en av landets främsta poeter. Men hennes nya bok som släpps i slutet på maj är hennes egen berättelse om turerna kring Svenska Akademien.
Makten, kvinnorna och pengarna av C. Catomeris och K. Kainz Rognerud
Två rutinerade reportrar, som redan gjort en dokumentär om krisen, har nu grävt fram ytterligare material som räcker till en hel fackbok i ämnet.
Klubben av Matilda Gustavsson
Tidigt i höst utkommer Matilda Gustavssons reportagebok som handlar om hennes avslöjande om kulturprofilen, men även om krisens huvudpersoner och deras bakgrund.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.