I tjugo år har Kort kjol varit obligatorisk läsning för alla som vill diskutera sexuella övergrepp med utgångspunkt i en bok för unga. Men kanske börjar den få konkurrens?

Sedan Kort kjol av Christina Wahldén släpptes 1998 har den varit ständigt aktuell – inte minst i klassrummen. Men börjar den få konkurrens? Eller snarare sällskap?

Att #metoo-rörelsen har fått något att lossna i bokutgivningen för unga är en magkänsla, som är svår att få fullt belägg för. Dessa ämnen har engagerat författare i många år. Kanske fanns bok­idéerna redan innan hösten 2017. Kanske syns de bara bättre nu för att vi har fått upp ögonen för dem?

Klart är i alla fall att utgivningen som följde under den följande hösten bland annat innehöll diskussionsboken Har du ingen humor? av Katarina Wennstam, som också gav ut den andra delen i den skönlitterära ungdomsdeckarserien om Alex Skarp. Båda böckerna kretsar kring de #metoo-ämnen som Wennstam så länge arbetat med.

Ett annat exempel är Åsa Karsins Lite kul måste man ha, som marknadsförs som en ungdomsroman som inbjuder till diskussion om våldtäkt. Och Inti Chavez Perez Respekt – en sexbok för killar har reviderats, tryckts på nytt, och fått mycket uppmärksamhet efter #metoo.

– Tiden är nog mogen nu, säger Lotta Lyssarides, förläggare på Alfabeta. För den här typen av samtal, för fler böcker som berör ämnet. Vi har som förlag inte letat aktivt efter en speciell typ av böcker bara för att den här debatten drog igång. Men jag märker när jag pratar med författare att ämnet dyker upp. Jag tror att diskussionerna som väcktes hösten kommer att genomsyra vad man skriver om, och hur man skriver, även i framtiden.

I så fall är det välkommet. 

– Jag hoppas verkligen att något har lossnat nu, säger författaren Christina Wahldén. Ju fler röster, desto bättre. Länge fanns det ingenting och Kort kjol började ärligt talat kännas lite daterad. Jag har själv skrivit Villig, som är en slags uppdatering av Kort kjol. Men det är underbart om vi blir fler som skriver om det här.  

Christina Wahldén har rest runt och besökt skolor och diskuterat sexuella övergrepp med högstadieelever i många år. Hennes jobb har inte ändrats för att #metoo slog ner som en bomb. Men att effekterna av alla diskussioner som uppstod då förr eller senare ska sippra ner i litteraturen ser hon som både självklart och viktigt.

– Det är ett svek från vuxenvärlden att inte prata om de här frågorna. Man når in till människor på olika sätt. En bok kan vara ett sådant sätt. Jag kanske låter naiv, men jag är säker på att litteraturen kan ha en läkande kraft.



Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!