Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Regissören Lisa Langseth, aktuell med nya serien Kärlek & anarki på Netflix, tipsar om fem tv-serier med litteraturkoppling för dig som kört fast i läsningen.
Författaren Birgitta Stenberg skrev manus efter sin egen självbiografiska roman med samma namn. Sändes på SVT 1990 och utspelar sig i Stockholm på 50-talet, ett lite mer hårdkokt alternativ till Vår tid är nu. (SVT Play)
Baserad på Gillian Flynns debutroman. Obehagligt bra om kvinnlig ondska. Det är svårt att göra film på litteratur men här har man lyckats, man känner det litterära bygget genom hela serien – på ett positivt sätt. (HBO, 2018)
Av Håkan Alexandersson och Carl Johan de Geer från 1973. Här skådespelar författaren och illustratören Jan Lööf för fulla muggar och han gör det med samma livsglädje som han skriver och ritar, ljuvligt. (SVT play, öppet arkiv)
Av Lena Dunham. Under sex säsonger försöker Dunhams självupptagna karaktär skriva en bok och bli författare. (HBO, 2012–2017)
Av Lars von Trier från 1994. Här finns egentligen inte någon koppling till litteratur förutom att det känns litterär. En påminnelse om att man kan berätta vad man vill, hur som helst. Ingen aning om vart den går att få tag på, själv har jag den på VHS.
Lisa Langseth är aktuell som regissör till serien Kärlek & Anarki som har premiär på Netflix onsdag den 4 november. Serien utspelar sig på ett anrikt bokförlag dit framtidskonsulten Sofie kommer för att hjälpa till med förlagets digitalisering.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.