Red-bloggen

Dags för nytt läsår

av Jonas Eklöf

Från Celestine till Natt för gott. Det är två romaner som jag ser fram emot i vår.

Jag håller på att sprängas av oro!

För bara några veckor sedan hälsade vi varandra Gott nytt år, varpå somliga fylldes av tillförsikt och andra av tvivel. Oavsett sinnesstämning tror jag att de flesta är överens om att vi genomlevt ett på många sätt olustigt år. »Jag håller på att sprängas av oro!« utbrast Jenny Erpenbeck när vi träffade henne i Berlin i slutet av 2015. Tidigare har Erpenbeck – en av Tysklands mest intressanta författare – ofta rört sig i historiska miljöer. Men under vårt besök var det som om samtiden inte lämnade henne någon ro. Hennes nya roman (än så länge bara på tyska) utspelar sig i ett nutida Berlin, där en pensionerad professor med alldeles för mycket tid bestämmer sig för att söka upp några av stadens afrikanska flyktingar.

Vad har Petter Stordalen i sin hylla?

Vad har Petter Stordalen i sin hylla? Svaret får vi i nummer 1.

Ja, ett år av sorger och bedrövelser. Men samtidigt: gemenskap och hopp. Eller som Erpenbeck formulerar det i den Sverigeaktuella romanen Natt för gott: »På kvällen en dag då någon dött är det inte natt för gott.« Förhoppningsvis lyckas vi snart bryta det uppskruvade tonläge (eller »febriga« som en ledarskribent sammanfattade det) som präglade delar av förra året. Vilket osökt för mig in på vårens böcker. Finns det någon bättre avkylningseffekt än – och nu citerar jag vår vår ena omslagsperson Horace Engdahl – en roman som hjälper en att »lämna sin egen lilla sfär« för att »söka spår och vittnesmål efter andra sätt att vara«?

För egen del ser jag fram emot att »lämna min egen lilla sfär« med romaner som Natt för gott, Celestine, Gryningsfeber, Komedi i moll, Nödåret, Avd. för grubblerier, Kungsträdgårdens svarta hål och förstås Orhan Pamuks återkomst och Elena Ferrantes  redan omskrivna Neapel-svit. Jag har även beställt Mitt bland stjärnor. För vem kan motstå en barnbok där poeten Lotta Olsson diktar: »Här är allt för första gången:/skrattet, gråten, fågelsången. Här är dagen som ska gry./Allas värld är alltid ny«?

Olavi Linnas foto här hämtat från Liv Strömquist och Horace Engdahls bildningsresa.
Texten och bilden kommer från Vi Läser 1/2015 som släpps 21 januari.

Du kanske också gillar