Red-bloggen

Athena, Orhan och Martina Haag

av Jonas Eklöf

Det här numret bjuder på Athena Farrokhzad, Orhan Pamuk och Martina Haag. Och en dos politik.

Orhan Pamuk blev ptsligt på sin vakt. Försiktigt sa han:

– Så nu vill du prata politik?

Det här var 2004. Vi satt i hans stora skrivarlya i Istanbul och efter en timme gled samtalet in på Turkiet och EU. Jag visste att han inte var den sortens författare som vägrar prata politik. Men nu verkade vårt samtal ha passerat en gräns – hädanefter  uttalade han sig inte i egenskap av författare utan som samhällsdebattör eller något i den stilen.

Tolv år senare – ett decennium efter hans Nobelpris – publicerar vi en ny intervju med Pamuk och mycket är sig likt. Först prat om författarskapet. Sedan en dos politik. Likheterna mellan de två intervjuerna fick mig att tänka på en intressant artikel i Sydsvenskan, där Johannes Lichtman beskriver hur vi ofta läser av »sociala och informativa skäl snarare än av estetiska« när vi läser översatt skönlitteratur från ett underrepresenterat land (hit får man tyvärr räkna Turkiet). Krasst uttryckt: Vi bryr oss mer om detaljer som stil och ton när vi läser romaner från kulturer vi känner väl till. Var det något som vi gjort oss skyldiga till? Hade vi läst Pamuks romaner annorlunda – och därmed ställt andra frågor – om han hade varit låt säga amerikan? Jag har inget bra svar. Vad tror du?

Ungefär samtidigt som Pamuk-intervjun, träffade vi den Augustprisnominerade poeten, översättaren,
skrivarskoleläraren och sommarprataren Athena Farrokhzad i London. Det var upptakten på några intensiva månader då hon lanserade Vitsvit på två kontinenter, satte punkt för uppföljaren – och fick sitt första barn.

I det här numret åker vi även på inköpsresa till Köpenhamn med en av alla dessa småförlagshjältar som kämpar för att ge ut just den där speciella boken. Det är en berättelse om passion. Och om politik. För utan deras slit och Kulturrådets stödsystem hade din och min bokhylla varit så mycket tråkigare. 

Läs mer om nummer 2 här.

Du kanske också gillar