Årets bästa böcker
Tolv månader, sex nummer och 692 boktips (minst). Det är dags att summera litteraturåret och Yukiko Duke har valt 22 favoriter från 2022. Löftet av Damon […]
DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN LILLA PIRATFÖRLAGET
För Annika Leone är Italien synonymt med barndomssomrar, strandhäng och god mat. Så när hon skulle följa upp succén med Bara rumpor var det ingen tvekan om var boken skulle utspela sig.
När dottern Lilo föddes bestämde sig skribenten och författaren Annika Leone. Som mamma skulle hon aldrig banta eller prata nedsättande om sin kropp. I dag är Annika Leone en av de profiler som kopplas ihop med kroppspositivism. Men när hon så småningom fick frågan om hon ville skriva en bok om ämnet för kvinnor, satte detta igång helt andra tankar:
– Jag kom på att jag mycket hellre ville göra en bok för barn i ämnet. Visa att alla ser olika ut och har olika kroppar.
Det resulterade i Bara rumpor (2019) som utspelar sig på ett badhus, dit bokens huvudperson Mira går med sina föräldrar för att bada, leka och kanske våga hoppa från bassängkanten.
– Badhuset är en av få platser där barn och vuxna får se ”verkliga” kroppar nakna – långt ifrån den påhittade smalhetsnorm som vi dagligen matas med i reklam, tv och sociala medier, säger Annika, som menar att vi vuxna är dåliga på att prata gott om våra kroppar och utseenden.
– För mig handlar kroppspositivism om att kroppen är fantastisk och fin oavsett vilken storlek du har. Det behöver barn få veta.
Bara rumpor hamnade snabbt på topplistorna och fick ett fantastiskt mottagande. Och nyligen utkom uppföljaren Bara rumpor på stranden. Här får vi följa med Miras familj på solsemester till Italien. Men när de kommer fram till stranden som pappan har hört ”ska vara underbar”, visar det sig vara väldigt många bara rumpor där.
”Äntligen får jag se pappans snopp!”
– Jag tillbringade själv alla mina barndomssomrar i Italien och där är folk så bra på att njuta av livet. Jag har aldrig hört en italiensk mamma säga att hon bantar, till skillnad från här hemma. Alla goda måltider och allt underbart strandhäng – ja, jag ville placera Mira just där, berättar Annika.
Medan första boken medvetet hade fokus på kvinnorna får männen ta mer plats denna gång.
– Ja, det var tydligen något kidsen hade längtat efter. Min väninnas dotter utbrast: ”Äntligen får jag se pappans snopp!”, skrattar Annika.
Förutom att böckerna handlar om nakenhet är de också väldigt roliga, både i handling och i Bettina Johanssons illustrationer med hög igenkänning. Något Annika Leone tycker är viktigt.
– Det är ju kul att titta på kroppar och det blir mer avdramatiserat med en humoristisk text och glädjefyllda bilder. Men utöver detta vill jag få föräldrar att tänka på hur viktigt det är för barnet att se olika typer av kroppar, utan att lägga några värderingar kring dem. Barn ska aldrig behöva ha kroppsångest – och det är vi vuxna som kan se till att de slipper få det.
📚 Spökjägare: Vänner att dö för av Martin Jern
Serien som blandar action, spöken och humor i rappt tempo.
📚 Alaska av Anna Woltz (Översättning Olov Hyllienmark)
Varmt och spännande om vänskap, epilepsi – och kärleken till en hund!
📚 Kompisboken av Lin Hallberg
Om det sociala spelet och hierarkin på mellanstadiet. Nyutgåva!
Tolv månader, sex nummer och 692 boktips (minst). Det är dags att summera litteraturåret och Yukiko Duke har valt 22 favoriter från 2022. Löftet av Damon […]
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.