Red-bloggen

När sorgen slår till

av Jonas Eklöf

I nummer fyra möter vi Kerstin Ekman, Dorthe Nors och Ian McEwan. Och två författare som skildrar det värsta tänkbara.

Samma vecka som vi omtumlade men välbehållna stapplade ut från BB med vår nyfödda dotter, satt poeten Tom Malmquist på ett annat BB på andra sidan stan. Hans dotter Livia låg på neonatalavdelningen och fästmön Karin i en respirator. En befarad influensa var i själva verket akut leukemi. Efter en vecka stängdes respiratorn av och Tom fick återvända hem som nybliven pappa – och änkling.   

Det här var våren 2012. Ett par år senare fick jag på omvägar höra att Tom Malmquist skrev på en bok om den mardröms-lika händelsen och på redaktionen frågade vi oss: Hur är det att ge sig in en sån skrivprocess? Inte nog med att du ska bearbeta din saknad, smärta och sorg. Du ska även ägna dagar, månader, kanske år, åt att mejsla fram en litterär form för den. Vad gör det med en människa?

I vårt stora reportage har Ika Johannesson följt Tom Malmquist under det känslosamma slutarbetet med I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Hon stämde även träff med Pernilla Glaser, som debuterade 1995 med Robson, en drabbande sorgeskildring om hur hennes man plötsligt går bort i cancer. Hur ser hon på boken nu, 20 år senare?

Kerstin EkmanI övrigt bjuder vårt sommarnummer på ett stort porträtt av Kerstin Ekman, signerat Peter Fröberg Idling. Han är inte särskilt lättimponerad, men efter att läst in sig på hennes författarskap utbrast han:«Herregud, så bra hon är.« Jag kan bara instämma. Är du på jakt efter bra spänning så är det hög tid att läsa (eller läsa om) hennes Händelser vid vatten, som släpptes i pocket i Bonniers klassikerserie tidigare i år.

Kerstin Ekman spelar även en avgörande roll i den danska novellisten Dorthe Nors underbara perspektiv-artikel »Jag är en nordisk bastard«. Missa inte den! Missa heller inte Tomas Bannerheds vemodigt vackra text om sommarens finaste praktverk, eller Yukikos Ian McEwan porträtt eller …  ja, så där skulle jag kunna fortsätta. Men nu lämnar jag över till dig. Hoppas du får en härlig sommar med många fina lässtunder.

Läs mer om nummer 4 2015 här.

Du kanske också gillar