Redaktionen väljer

Nytt nummer av Vi Läser med dagboksspecial

av Jonas Eklöf

Äntligen!

Så har det äntligen kommit! Årets sista nummer har landat på redaktionen.
Några rader om innehållet:

Den oväntade novellkungen:
Fredrik Lindström
Det som började som en halvdan diktsamling slutade som Sveriges mest sålda novellsamling. Nu är Fredrik Lindström klar med uppföljaren När börjar det riktiga livet?. Ingemar Unge porträtterar en osäker men omåttligt framgångsrik man som lider valfrihetens alla kval.

Vad hände egentligen bokåret 2011? Vi Läser listar årets höjdpunkter:
– Årets genombrott: Carolina Neurath. Stack upp i tyngsta divisionen med Den stora bankhärvan – om HQ banks uppgång och fall.
– Årets satir: Martin Aagårds ”Idag blev det kulturdebatt (LÄSA LÄTT)” i Aftonbladets kulturblogg.
– Årets teveögonblick: Patti Smith möter Henning Mankell i Babel, SVT.
Plus: Årets agent, årets sågning, årets författarporträtt, årets konkurs, årets aktivist, årets branschperson m.m., m.m.!

Efter Utøya
Nu orkar de norska författarna skildra sommarens terrorattentat. Vi pratar med Beate Grimsrud och Jon Fosse om dagen som förändrade Norge.

Maria Montazamis bokhylla
”Det är otroligt vad man kan leva sig in i en bok. Som det här med tortyr som jag läser om nu. Jag vill bara hoppa in i boken och slå till den där människan som torterar huvudpersonen”, säger Hollywoodfrun Maria Montazami , som samlar sina böcker i garderoben och i garaget.

Trettiotre år efter Århundradets kärlekssaga
Märta Tikkanen om kärlek.

“Ett bra tag efter publiceringen 1978, gick bekanta över på andra sidan gatan. För att slippa säga hej”, berättar Märta Tikkanen när Vi Läsers Yukiko Duke träffade henne på anrika Kosmos i Helsingfors.

Umberto Eco berättar om sin boksamling. ”Det finns många sätt att sublimera sina drifter. Men alla fungerar inte lika bra som bibliofili.”

Skriver du dagbok? Kan du tänka dig att publicera den?
Henrik Nilsson reste till Bukarest för att träffa den ständigt Nobelpristippade rumänen Mircea Cartarescu, som är aktuell med en tegelstensutgåva av sina dagböcker.
Dessutom: Tio av Sveriges populäraste författare avslöjar sina dagboksvanor. Bland andra Susanna Alakoski, Helena von Zweigbergk och Mikael Niemi.

Vi Läser nr 6 finns i butik den 22 november.
Frågor på det? mejla red@vilaser.se / @ViLaser

 

 

Du kanske också gillar