Årets första nummer bjuder på Balsam Karam, David Grossman, Vivian Gornick och Suzanne Osten. Dessutom blir det ett reportage om de senaste turerna i KB-affären samt en essä om Ulf Lundells författarskap.

 

Balsam Karam: »Vi som har lärt oss allt om förluster«

Efter två hyllade romaner är hon en av svensk litteraturs ljuspunkter. Ändå vandrar Balsam Karam under ett mörkt moln med en känsla av att vara dömd till katastrof. Hur ska hon slå sig fri? En intervju av Pontus Dahlman med bilder av Thron Ullberg.

 

Reportage: Den ovärderliga boken som ingen ville veta av

När Rariorum Africanum Plantarum hittades i »KB-mannen« Anders B:s fritidshus fick ett av de största svenska kulturarvsbrotten en ny twist – för boken hörde inte hemma på Kungliga biblioteket. Så var hör den hemma? Och vem var det egentligen som stal den? Ett reportage av Moa Kärnstrand med bilder av Casper Hedberg.

Öppnare, brokigare, bättre …

Nu står det klart: Göteborg är Sveriges nya litteraturhuvudstad. Och det är inte bara tack vare Unesco:s utnämning, bokmässan eller Augustprisade Samlade verk. Författaren och östkusthemvändaren Valle Wigers vet mer.

Suzanne Osten: »Inblick i Noréns själ? Nej tack …«

Suzanne Ostens bokhylla rymmer alla möjliga genrer. Men det finns en sorts böcker som hon inte är så värst förtjust i, det berättar hon för Josefin Olevik.

»Sällan läst något så upprörande«

Från en rysk John le Carré till två romaner om amitié amoureuse – här är Yukiko Dukes nya favoriter. Garanterat bra läsning som räcker vintern ut.

Ingvild H. Rishøi: »Vi har båda söta systrar«

Hon identifierar sig med Madicken, ger en dålig bok max 50 sidor och skrattar åt en kräkscen i ett tält. Här är tio mer eller mindre okända sidor av den norska sensationen Ingvild H. Rishøi.

Det våras för Vivian

Okänd för de flesta. Dyrkad av de invigda. Vid 86 års ålder står Vivian Gornick inför ett internationellt genombrott. Att New York Times slog fast att hon skrivit den bästa memoaren de senaste 50 åren bidrog till det. Själv tackar hon metoo för genomslaget. Martin Gelin och Martin Adolfsson träffar henne hemma i Greenwich Village.

Nordiska ljudgalleriet

Vi har länge efterlyst mer mod och mer kvalificerad litteratur i ljudboksgenren. Kanske har något hänt? Här är ny nordisk lyssning för både hjärta och hjärna.

Se och synas i barnboksvärlden

Senvinterns bokskörd bjuder på hundar som hjälper blinda och ett skräcksamhälle som ser allt. Det blir Anna Höglund, Lena Sjöberg och E.P Uggla i månadens skörd när Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck väljer säsongens bästa nya barn- och ungdomsböcker.

Bilen är servad och världen är stor – mina år med Ulf Lundell

Det har varit en turbulent relation och 15 år tar ut sin rätt. Men trägen vinner – det vet varje hängiven Lundell-läsare konstaterar Fredrik Sjöberg i en essä.

David Jonstad – mitt i skottlinjen

Han har kallats både »frejdig bondfilosof« och »sparrisföreläsare«. David Jonstads senaste bok, om hur han flyttade från Stockholm till Dalarna, gjorde honom till slagträ i den infekterade debatten om stad kontra landsbygd. Här berättar han för Josefin Olevik om ett tillfälle i livet då allt stod på spel.

David Grossman: »När modet sviker mig…«

Ordet makom betyder både plats och Gud på hebreiska. Varför är det så centralt i David Grossmans författarskap? Lan Xu intervjuar David den israeliske stjärnförfattaren på vår divan.

 

Nummer 1/2022 utkommer den 20 januari. Prenumerera här!