I årets första nummer har Åsa Erlandsson träffat Katarina Wennstam. Dessutom följer vi med Martin Schibbye till Skåne på en resa i Selma Lagerlöfs fotspår. Här är tio höjdpunkter från nummer 1.

 

Katarina Wennstam: »Jag har blivit en livlina för folk”

Storasyster, kvinnokämpe, folkbildare. I 17 år har Katarina Wennstam hyllats av läsarna för sina närgångna skildringar av manligt våld och kvinnlig utsatthet. Nu har hon gett sig själv ännu ett tufft uppdrag. Åsa Erlandsson – vinnare av Stora Journalistpriset – följer henne under ett par månader av omänskligt researcharbete. Foto: Thron Ullberg.

 

 

Martin Schibbyes underbara resa genom Sverige

I början av 1900-talet reste Selma Lagerlöf riket runt för att förstå det land hon skulle sända ut den odygdige Nils Holgersson i. Drygt 100 år senare reser Martin Schibbye ut på ett liknande uppdrag. Men den här gången har gåsen blivit en drönare. Henrik Ekblom Ystén följde med till Skåne och första anhalt på vad som ska bli en treårig resa i Selmas fotspår.

 

 

Förblindad av medömkan

Varför måste en riktig thriller bjuda på försvunna barn? Hur kunde Rilke tokidealisera sin barndom trots att han själv var en »enastående usel pappa«? Kristoffer Leandoer fördjupar sig i en idealisering som fått pågå alldeles för länge.

 

 

Tessa Hadley: »Jag var den hopplösa«

Det finns relationer som är mycket mer intressanta än romantisk kärlek hävdar brittiska romandrottningen Tessa Hadley. Josefin Olevik möter henne på divanen.

 

 

 

 

»Allt skakar, vad som helst kan hända«

I januari börjar Danmark skicka brottsdömda invandrare till en öde ö. En utveckling Kaspar Colling Nielsen förutsåg i sin hyllade framtidssatir Den europeiska våren. Hilda Ärlemyr träffar en bullbakande pessimist hemma i Köpenhamn.

 

En Thorvall för vår tid

Hög igenkänningsfaktor och massor av .diskbänksrealism var ett framgångsrecept för Kerstin Thorvall. Funkar det lika bra 2019? Lisa Bjärbo läser Emi Gunér, Josefin Sundström och Ellen Karlsson och frågar sig: funkar det lika bra 2019?

 

Livet efter Hollywood – på drift i Los Angeles

Los Angeles är på god väg att ta över rollen som USA:s mest kreativa stad. Och nu har många unga författare återupptäckt stadens djupa litterära historia. Martin Gelin ger sig ut på jakt efter stadens litterära själ.

 

Michael Ondaatje, Caroline Albertine Minor, Henrik Bromander ….

Michael Ondaatjes roman Den engelska patienten blev nyligen utsedd till den bästa Bookerprisromanen någonsin. Nu är den kanadensiska romanvirtuosen tillbaka med en ny roman och Yukiko Duke tipsar om den och sex andra vinterfavoriter.

 

Meg Wolitzer om Svenska Akademien: »extremt geggigt«

Avsändare till månadens ”Dear Sweden-brev är ingen mindre än Meg Wolitzer, författare till den filmaktuella The Wife: ”… Jag vill inte utge mig för att kunna alla detaljer i historien, men jag vet att det är komplicerat och extremt geggigt …”

 

Tiotusen för en utskällning  

Svenska författare och förläggare vallfärdar till Robert McKees manuskurser. Men frågan är om vårens »väckelsemöten« med den argsinta amerikanen blir de sista. Leonidas Aretakis pratar med supportrar och skeptiker.