Ann Jäderlund, Douglas Stuart och Alex & Sigge. Och ett reportage om Lars Jacobsons liv och död. Här är nya numret.

Ann Jäderlund »Jag tror inte att jag eftersträvar lycka«

Trots att hennes Dikter 1985–2019 är på elvahundra sidor väntar Ann Jäderlund fortfarande på att språket ska befria henne. Jenny Morelli och Thron Ullberg mötte henne för ett samtal om inspiration, kvällsångest och livets sista frihet.

Lisa Langseth: »Jag är en parasit«

Den 16 juni är det premiär för säsong två av Kärlek & anarki. Regissören Lisa Langseth avslöjar att det finns en bok som serien står i tacksamhetsskuld till.

Liket lever – eller berättelsen om gåtan Lars Jakobson

2010 avled »Sveriges mest originella författare« Lars Jakobson enligt redaktören som ansvarar för hans postuma utgivning. Hur kommer det sig då att vi skymtade författaren i en gränd häromveckan? Ett reportage av Peter Fröberg Idling.

Vi rättar oss inte efter kontrollörerna eller hur?

Under ett par månader brevväxlade Kerstin Ekman och Sara Stridsberg. Det blev ett samtal om mod, åsnesparkar och det fina i att vara bokbranschens omslagsflickor.

Homecoming queer – vi möter Douglas Stuart

Han var en avvikande pojke som förutspåddes bli ett monster. Efter tjugo år i New York packade Douglas Stuart med sig debuten Shuggie Bain och återvände till barndomens Glasgow. Stefan Ingvarsson har intervjuat honom.

»Mandarinfrossa och opiumkrig« – månadens bästa nya romaner

Från Karolina Ramqvist och Conny Palmkvist till danskan Kirsten Thorup. Här är försommarens starkaste läsning.

Attraktion och Irritation med Alex och Sigge

När Sigge Eklunds bok In i labyrinten hade sålts till sexton länder eller vad det var, så stack en mörk svartsjuka i Alex Schulman. I maj fyller den omåttligt populära podden Alex & Sigge tio år och Josefin Olevik har intervjuat dem.

 

Krig tar slut men lämnar oss aldrig

Yukiko Dukes japanska släkt är fortfarande djupt präglad av andra världskriget. Nu dyker hon ner i skildringar från skyddsrum och skyttegravar och undrar: när kommer det här kriget att vara över för ukrainare och ryssar?

Joyce Carol Oates: »De viktigaste i mitt liv lever inte längre«

Romanaktuella Joyce Carol Oates kallar sig dagdrömmare och menar att hon – trots sin oerhörda produktivitet – saknar förmåga att koncentrera sig.

»Läs inte detta!«

Malin Persson Giolito skriver om den svåra konsten att välja rätt bok till rätt tillfälle. Men lika viktigt är att kunna avstå böcker som är fel för stunden. Dessutom tipsar hon om säsongens bästa spänning.

Sommaren är räddad – barnbokstips

Alma-pristagaren Eva Lindström får in en fullträff och Cina Friedner fixar guldläge för djupa samtal. Här är säsongens tio bästa barn- och ungdomsböcker.

Jonna Bornemark: »Gegga och jag-upplösning är min grej«

Efter tre barn (och två missfall) går Jonna Bornemark till botten med ett tillstånd som hon som filosof aldrig lyckats få grepp om. Karin Thunberg har träffat henne.

Vi Läser 3/2022 utkommer 21 maj.
Du som är prenumerant kan läsa numret redan nu här.

Prenumera?