Höstens stora nummer är här. Björn af Kleen träffar Jonas Hassen Khemiri i New York och Natalie Lantz intervjuar den bokmässeaktuella stjärnsociologen Eva Illouz. Dessutom: reportage om technothrillern och en essä om heta häxor.

 

En Nobody i New York

Flytten till USA blev en kalldusch: Khemiri – who? Det var precis vad Jonas Hassen Khemiri behövde. Plötsligt kände han sig fri igen. Skrivlusten kom tillbaka och han fann sin urscen: föräldrarnas sönderfallande äktenskap. Björn af Kleen möter författaren och skrivläraren hemma i New York.

 

»För farlig för vem?«

Faysa Idles omskakande debut Ett ord för blod skildrar en vardag där våldet ständigt ligger på lur. Anna Dahlqvist har träffat henne.

 

»Inte så vanligt med reflekterande män«

Karl Ove Knausgård har av många betraktats som en maskulin författare, med ovanligt många män i läsekretsen. Men i somras hände något som fick unga kvinnor att rusa till Knausgård-hyllan. Marcus Bornlid vet mer.

 

»Favoritböckerna läser jag inte«

Hemma hos Lasse Åberg dräller det av litteratur. I paradbokhyllan står böckerna som behandlar ett ämne det inte går att skriva om. Tomas Dur Fläckman hälsade på.

»Min fiktion är kanske trams, men den är realistisk«

Rysslands invasion av Ukraina har skakat om Europa och förändrat svensk säkerhetspolitik. Den har även gett technothrillerns okrönte mästare, Lars Wilderäng, ett uppsving och fått landets ledande militärhistoriska förlag att ge sig in i outforskad litterär terräng. Ett reportage av Peter Fröberg Idling

 

»En av de finaste böcker jag har läst på länge«

En norrländsk fröjd till roman och en irländsk novellist i absolut världsklass. Det saknas inte glädjeämnen i höstens utgivning konstaterar Yukiko Duke och tipsar om tio nya böcker du inte vill missa.

Hjärta, smärta & storpolitik

»Det finns en social struktur bakom varje krossat hjärta«. Det menar den Sverige-aktuella stjärnsociologen Eva Illouz. Natalie Lantz möter henne för ett samtal om romantiskt elände, vår tids rädsla för sårbarhet och Scener ur ett äktenskap.

 

Pulitzervinnare, ståuppkomiker – och världens bästa hummus

Årets tema på Bokmässan i Göteborg är Judisk kultur. Här är tio höjdpunkter ur seminarieprogrammet.

Heta häxor

Den ena efter den andra kulturprofilen har kommit ut som sagofantast. Plötsligt tycks folktro och magi stå högt i kurs i litterära kretsar. Hur blev det så? Det utreder Tora Wall.

 

»Sjostakovitjs fjärde stråkkvartett får mig att gråta«

I december fyller författaren Carl-Göran Ekerwald 100 år. Själv menar han att han lever den bästa sortens lyxliv just nu. Här är elva mer eller mindre kända sidor av honom.

 

Ljudbokstips: »Sprudlande nätter i Seoul«

Vad har du i lurarna i höst? Bia Sigge varvar en energisk sydkorean med en fransk Nobelpristagare.

 

Švejk news

Har den tappre soldaten fortfarande något att säga? I år är det hundra år sedan soldaten Švejks skapare Jaroslav Hašek avled. Berättelsen om den tjeckiske beväringen anses vara en av de främsta antikrigsromanerna, men är boken ännu angelägen – nu när vi har krig inpå knutarna? Tomas Dur Fläckman söker ett svar.

 

Finstämt, stenhårt & alldeles underbart

Från Augustvinnaren Oskar Kroon till nestorn Eva Lindström – här är höstens bästa barnboksnyheter enligt Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.

 

»Hon är ingen psykopat, men…«

Amanda Svensson fascineras av bedragare och i Själens telegraf skildrar hon en mamma vars försvarsmekanismer leder henne in på irrvägar. Annina Rabe har träffat henne på vår divan.

 

Vi Läser #5/2023 utkommer 13 september. Prenumerera här.