I årets sista nummer möter vi Augustprisnominerade Johannes Anyuru, anlitar Lea Ypi som ciceron genom Albanien, fördjupar oss i genren southic gothic och bjuder på vår traditionsenliga nobeldagbok.

Foto: Thron Ullberg

Tro och tvivel med Johannes Anyuru

20 år har gått sedan debuten. Men när Johannes Anyuru ser tillbaka är blicken hård: han var en »kärnlös människa« full av självtvivel och klassångest. Det var dock innan han fann sin tro. Så är allt frid och fröjd nu? Knappast.

No Country för kräsmagade

Southern gothic får ett stort uppsving den här vintern. Klas Ekman återvänder till Savannah för att gå till botten med genrens dödliga attraktionskraft. Till sin hjälp har han de hemliga förläggarna i Tristero och deckarstjärnan Stina Jackson.

 

Nobelpristagare formad av Röde Orm

Genforskaren Svante Pääbo skrev läsdagbok redan som tolvåring och slukade böcker under hela uppväxten. Så vad hände efter det?

Nobeldagboken: »Kvällskorr, ostron & ett glas Chablis«

Efter Sara Danius, Per Wästberg och Anne Swärd har nu turen kommit till Anders Olsson. Vi pratar om vår traditionsenliga nobeldagbok. Akademiledamoten Anders Olssons dagbok bjuder på oro, sorg och glädje. Vilka »enastående namn« riskerar Svenska Akademien att missa? Och hur för man Nobels arv vidare i en tid av ökad nationalism och krig?

Lea Ypi: »Mina föräldrar skyddade mig från sanningen«

Kristoffer Leandoer slår följe med en av Europas mest haussade författare genom Albanien – från Tirana till Durrës.

 

Cozy crime & Uppdrag Granskning

Frankfurts bokmässa, med anor från 1400-talet, är världens största. Här är vad Lasse Winkler tog med sig hem från Tyskland.

 

Nils Holgerssons sista resa

Vad händer med en romanfigur när rampljuset släckts? Fredrik Sjöberg spårar upp Nils Holgersson och det visar sig att han slutade sina dagar som entomolog i nordöstra Småland.

Foto: Thron Ullberg

Anders Roslund: »Den svenska kriminalromanen höll på att självdö«

Krimstjärnan Anders Roslund om varför han gav sig in i deckarkampen, försoningen med pappan på dödsbädden – och den egensinniga tuppen som förändrat hans liv.

 

Barnbokstips: Utspårat, flippat & alldeles underbart!

Inget slår en hård klapp på julafton. Här har vi valt vinterns bästa barnboksnyheter.

 

Malin Persson Giolito: »Jag ska bli Sveriges mest politiska författare«

Annie Ernuax kamp och Giorgia Melonis valseger får Malin Persson Giolito att ömsa skinn. Dessutom bjuder hon på fem spänningstips att förgylla den här vintern med.

 

»Oj, vilken läsfest Anneli Jordahl bjuder på!«

En svartsynt fransk humanist, en norsk antihjälte och sju oborstade systrar. Här är vinterns bästa nyheter enligt Yukiko Duke.

Foto: Martin Stenmark

»Vi borde få lång semester, allihopa«

Poeten som slår sig ner på vår divan är en riktig dysterkvist. Här är anledningen till Thomas Tidholms sinnesstämning. Augustprisnominerade Nina van den Brink har intervjuat.

 

I korthet:

Usel vandel! Ulrika Knutson väljer fem verk med tveksam moral. Från Bombi Bitt och jag till Birgitta Stenbergs Apelsinmannen.

»Largesse, mina vänner, largesse!« Vi minns poeten Kjell Espmark och hans favoritord.

 

Vi Läser #6/2022 utkommer den 17 november. Alla prenumeranter får precis som vanligt ett specialnummer om finlandssvensk litteratur. Inte prenumerant än?