Carl-Johan Vallgren. I sin senaste roman byter Carl-Johan Vallgren spår från frejdig skröna till sårig uppväxtskildring. Han arbetade länge för att hitta rätt ton. Ord som strul, disco-offer och obsklassare skickade författaren på en minnesresa till sin egen uppväxt. ”Det man upplever och känner som barn är ett bagage som man bär med sig resten av livet, det går inte att göra sig av med.”

Svältkonstnärer. Hur ser författare på sig själva? Idéhistorikern Karin Johannisson djupdyker bland svältkonstnärerna. Lord Byron och Franz Kafka såg ett samband mellan en smal kropp och ett vasst intellekt. ”Jag är som ett skelett”, konstaterade Lord Byron nöjt. Men vad händer när en kvinna ansluter sig till samma asketiska gäng?

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren. Han var den bokslukande bögen från bruksorten, hon den nördiga plugghästen. De tog revansch i ungdomsromanen Cirkeln, som blev en monumental succé. ”Vi ville skriva om tjejer med driv, som har ambitioner, som inte väntar på någon kille för att få saker att hända”, berättar Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Men kommer de att klara av att upprepa succén?

Orwell i Burma. I Burma är det farligt att äga George Orwells roman 1984. Den brittiske författarens verk sprids som hemlig motståndslitteratur. Långt efter sin död spelar den brittiske författaren en viktig roll för demokratirörelsen i Burma. Vi Läsers Ola Wong har rest i ett av världens mest slutna länder i sökandet efter ”Burmas profet”.

Bokhyllan. Vi har botaniserat i Cecilia Uddéns bokhylla. ”Jag läser aldrig för avkoppling”, säger Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén. Till vardags rör hon sig mellan oroshärdarna i Mellanöstern. Och när hon försöker koppla av, vill hon göra det med författare att härma och inspireras av.