Red-bloggen

På jakt efter ljuspunkter

av Jonas Eklöf

Efter en osedvanligt dyster senvinter sätter vi vårt hopp till en diger vårlista.

Februari. Vilken dyster månad. Och var den inte ovanligt dyster i år? Vapenskrammel och näthat. Terrorattentat och försvunna flyktingbarn. Himlen en gråsolkig duk och jorden en enda sörja. »Det kan bli hur fruktansvärt som helst. Det är redan rätt hemskt«, suckade kulturskribenten och Vi Läser-medarbetaren Per Svensson halvvägs in i februari. Även om hans text inte handlade om ett förestående världskrig (utan om Genusredaktörerna), fick slut-orden mig att tänka på Sebastian Haffner – vars ögonvittnesskildring En tysk mans historia just kommit i pocket – och hans beskrivning av det tidiga 1930-talets Berlin: »Det var en period då en dyster samtid mildrades endast av utsikten om en fasansfull framtid.«

Sarah Waters, vars efterlängtade nya roman Hyresgästerna utspelar sig under tiden efter första världskriget, säger så här lite längre in i det här numret: »1920-talet var en så svår tid:  all förlust, det kaos som rådde … Världen kändes som en väldigt osäker plats.« Känslan av osäkerhet. Den går igen.

mankellSarah  Waters har legat på vår intervju-lista sedan 2010. En annan artikel-idé som vi burit med oss nästan lika länge är »Konvertiterna«. Det började med att någon frågade: »Varför blev Birgitta Trotzig katolik?« Ulrika Knutson tar sig an frågan på sidan 72.

Idén till reportaget kan vi dock inte ta åt oss äran för. När Olle Niklasson kom med sitt förslag tackade vi ja utan betänkligheter. För vem vill inte följa med Mankells privata faktajägare till Paris?

Mer spänning: Norrmännen är sålda på sin »påskekrim«. Svenska läsare har inte varit lika förtjusta. Det hindrar inte förlagen från att skämma bort oss med flera bra nya deckare – på sidan 44 har Yukiko valt ut de bästa. Både Källan och De våra blev jag själv så sugen på att jag genast gick och köpte dem. Hoppas att du också hittar något boktips som kan sätta lite extra färg på tillvaron. Och kom ihåg: februari har nästan aldrig var så långt borta som nu.

Läs mer om nummer 2/2015 här.

Du kanske också gillar