Efter Min kamp vill Karl Ove Knausgård ta steget ut i det fantastiska.
Boktips

Plötsligt händer det – Knausgård kommer till Ystads bibliotek

av Peter Hammarbäck

Den 22 november klockan 19.00 gästar Karl Ove Knausgård biblioteket i Ystad, efter många invecklade turer. Här är bakgrunden.

Hallå där Lena Malmquist, bibliotekschef i Ystad. I förra numret av Vi Läser citerade vi ur Expressen där Karl Ove Knausgård hävdade att han aldrig bjudits in till biblio­­­­teket i Ystad. Men det har han visst, säger du?

– Ja, Karl Ove Knausgård och hans då­­­varande fru fick ett genomtänkt brev från oss hem i sin brevlåda redan i november 2015. Jag tyckte att ett hövligt brev direkt till dem var passande just för att de bor i vår kommun. Jag inledde med att skriva om hur stolt bibliotekspersonalen är att de bor här. Vi hoppades att de skulle delta på ett stort arrangemang vi höll i april 2016. Jag fick direkt svar från Linda Boström Knausgård, som också gjorde ett fantastiskt fint framträdande den första åter­invigningsdagen.

Inget svar från Karl Ove?

– Nej, herr Knausgård lyckades jag aldrig få kontakt med. Jag frågade efter kontakt med honom några gånger utan resultat, så vi fick ge upp försöket att få ett framträdande från Karl Ove.

Hur upplevs det för er som jobbar där när han skojar om att han inte blivit inbjuden?

Vi blev mycket förvånade och självklart också lite ledsna.

– Vi blev mycket förvånade och självklart också lite ledsna över det som sades i Expressen. I synnerhet som vi försökt skriva en så trevlig och uppriktig inbjudan som möjligt. Många kommun­invånare hade också läst artikeln och ställde frågor till oss.

Efter allt detta – vill ni fortfarande ha besök av Knausgård på biblioteket?

– Glädjande är att hans förlag vidarebefordrat en ursäkt, där han också erbjöd sig att komma till oss för ett framträdande. Det är vi superglada för!

Kul, kan du ge några datum när det skulle passa er?

– Vi har föreslagit den 16 november klockan 19.00 i första hand, men är också öppna för förslag från Karl Ove Knausgård. Nu måste vi få till det här framträdandet, tycker jag!

Texten är publicerad i Vi Läser 3/2017 – kort därefter meddelar Karl Ove Knausgård att han gärna gästar Ystad bibliotek. Läs mer om (det fullbokade besöket) här. Och läs Jerker Virdborg och Thron Ullbergs porträtt här.

Du kanske också gillar