Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Älskade, hatade, lovprisade och utskällda. Här är Vi Läsers mest omskrivna reportage.
Afrikas mest mytomspunna skrivarskola
Med En halv gul sol blev Chimamanda Ngozi Adichie känd världen över. Vad få vet är att hon driver Nigerias mest prestigefulla skrivarskola. Fem dagar på The Purple Hibiscus creative writing workshop är ett minne för livet. Ett reportage av Katarina Höije och Andrew Esiebo. Läs det här.
Vägen till Klubben
Hon låg bakom avslöjandet som skakade Sverige. Josefin Olevik och Casper Hedberg följde med Matilda Gustavsson in i en värld av maktspel, genikult och vilseledande kodnamn när deadline för Klubben – årtiondets mest omsusade fackbok – närmade sig. Läs det här.
Tillbaka till anarkins rike
Barbro Lindgrens mästerverk Loranga, Masarin och Dartanjang fyllde 50 år 2019. Marie Birde och Moa Karlberg tog med sönerna Lindgren – förlagor till Masarin – till gården där allting började. En egen värld där galna upptåg var vardagsmat och fantasin helig. Läs det här.
Strindbergs exil – ingen dejlig historia
Skottlossning, fylleskandaler och en ödesdiger otrohetsaffär. Under två år vände August Strindberg upp och ner på Danmark. Till sist tog han sig samman och skrev ett av världsdramatikens främsta verk. Ett reportage av Erik Eje Almqvist och Julia Lindemalm. Läs det här.
Ing-Maries roman dömdes för förtal
Ing-Marie Erikssons debutroman Märit är den enda svenska roman som fällts för förtal. Efter 50 år återvände författaren till byn i Jämtland där boken utspelar sig. Malin Nord och Robert Henriksson följde med. Läs det här.
Bokcirkeln Tolfvan – ett manligt nöje
Dags för årsmöte 117 för Tolfvan, Sveriges äldsta bokcirkel. I vilken annan stad som helst hade sällskapet varit en omöjlighet. Men Karlskrona är inte som andra städer, konstaterade Alexander Skantze och fotograf Johanna Frenkel. Läs det här.
En historisk dag i Svenska Akademien
Den 1 juni 2015 gjorde Sara Danius sin första arbetsdag som ny ständig sekreterare i Svenska Akademien, ett och ett halvt år efter debuten på Selma Lagerlöfs gamla stol. Peter Fröberg Idling och Moa Karlberg rapporterade från Börshuset. Läs det här.
Efter katastrofen
Tom Malmquists fästmö dog veckan efter att de fått barn. Pernilla Glasers man dog ett år efter förlovningen. Hur är det att skriva en bok om det värsta tänkbara? Ett reportage av Ika Johannesson och Moa Karlberg. Läs det här.
Snuskigt framgångsrik – konsten att ta femtusen för en penisbok
Böckerna är stora, påkostade och enormt framgångsrika. Malin Forsberg och Susanne Kindt-Wollam tog rygg på 67-åriga yrvädret Dian Hanson – världens förmodligen enda sexy books-redaktör, som försett världen med erotiska praktverk i två decennier. Läs det här.
Dömd till läsning
En varm septemberdag grips en 23-årig svenska i Brasilien med ett kilo kokain i resväskan. Domen blir kontroversiell. Tre års samhällstjänst. Och närläsning av Aniara och Selma Lagerlöf. Det här är berättelsen om vad som hände sedan. Ett reportage av Henrik Brandão Jönsson. Läs det här.
Odd & Ove
De är uppvuxna ett par mil från varandra. Båda blev tidigt besatta av Svenska Akademien. För den ene blev Kvitt eller dubbelt ett livslångt trauma, för den andre biljetten till en karriär i Börshuset. Ett reportage av Sigrid Nurbo. Läs det här.
Martin Schibbyes underbara resa genom Sverige
I början av 1900-talet reste Selma Lagerlöf riket runt för att förstå det land hon skulle sända ut den odygdige Nils Holgersson i. Drygt 100 år senare reser Martin Schibbye ut på ett liknande uppdrag. Men den här gången har gåsen blivit en drönare. Ett reportage av Henrik Ekbom Ystén och Emma Larsson. Läs det här.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.