Hur lång är egentligen den perfekta romanen? Är det en tegelstenbok som Tolstojs Anna Karenina, eller kanske en tunnare sak som The Great Gatsby? Svaret på frågan är väl djupt individuellt, och beror på sinnesstämning, lästillfälle och smak.


Men faktum är att genomsnittliga bästsäljare inte bara har ökat i omfång de senaste åren – utan långa romaner tenderar också att få bättre recensioner och upplevas mer positivt av den som läser.


Det går att utläsa från två sammanställningar om just böcker och omfång.
En undersökning, som The Guardian var först med att skriva om, gjordes av plattformen FlipSnack. Då gick man igenom omfånget på över 2 500 böcker från bland annat New Yorks Times bästsäljarlista under en tidsperiod på 15 år.


Det man kunde se var att det genomsnittliga sidantalet hade ökat med drygt 25 procent –  från 320 sidor till 407 mellan 1999 och 2014. Dessutom har ökningen skett gradvis och kontinuerligt under tid.


Samma undersökning sammanställde även läsargenererade betyg på Amazon under samma period och kom fram till att böckerna inte bara blivit längre utan även bättre. Åtminstone hade snittbetygen på böckerna blivit bättre – från 3.89 till 4.06.


En möjlig förklaring till varför böcker blir längre och varför längre böcker blir mer populära, kommer från James Finlayson som utförde undersökningen. Han tror att det kan bero på att vi i större utsträckning handlar böcker på nätet.


– När man plockar upp en tjock bok i bokhandeln kan det hända att man blir avskräckt, medan storleken på boken endast är en liten fotnot som man knappt lägger märke till när man handlar på internet, säger han till The Guardian.


Bibliotekarien Jenny Lindh delar med sig av en annan teori till DN. Kanske är det så att fenomenet med att sträcktitta på TV-serier har överförts till läsandet?
–  Om du tittar på Stockholms stadsbiblioteks aktuella topplista för skönlitteratur ser du att de populäraste romanerna ofta är på minst 400 sidor. Det är som om sträcktittningsfenomenet har spridit sig till läsandet, man nöjer sig inte med en liten kaka längre, man vill tugga i sig en hel värld, säger hon till tidningen.


Den andra undersökningen gjordes av The Economist som sammanställde recensioner för 737 böcker på sajten Goodreads. Resultatet? Böcker som var på över 1 000 sidor hade ett genomsnittligt betyg på 4,49 av möjliga 5 medan böcker på 100–200 sidor fick ett snittbetyg på endast 3,87.
Hur kan det då komma sig? En teori som redovisas av The Economist är att det handlar om en sorts självbevarande. För att övertyga sig själva och andra om att man inte har slösat sin tid ger man boken mer beröm än vad den kanske förtjänar.

 

Mer läsning:

Annons