Vad ska du läsa nu då?
Välkommen hem bokälskare. Här hittar du alla tips du behöver.
Hemleverans med cykel, utkörning med spark och uppmaningar om att #handlalokalt. Samtidigt som många bokhandlare känner av coronakrisen i form av minskad försäljning upplever man också ett starkt stöd från kunder och allmänheten.
Om kunderna inte kan komma till bokhandeln, får böckerna komma till kunderna. Så resonerar en växande skara bokhandlare, som nu erbjuder hemleverans av böcker. När allt fler stannar hemma, event ställs in och vardagsrutinerna ställs på ända, påverkas så klart. även handeln. Men även om framtiden är oviss är bokhandlarna Vi Läser har pratat med än så länge försiktigt optimistiska.
The English Bookshop, med butik i Uppsala och Stockholm, är en av flera boklådor som försöker parera den minskade försäljningen med kreativa lösningar.
– Det är lite färre folk som kommer in till butiken. Och visst är dagskassorna lite lägre. Men de stammisar som kommer in köper istället mer. De bunkrar väl, säger Jan Smedh på The English Bookshop i Uppsala.
I butiken har man börjat erbjuda utkörning med cykel, ett koncept man lämpligt nog döpt till »Book Bike«. Enligt Jan Smedh är efterfrågan på just bokcykeln kanske inte superstor i dagsläget. Däremot har responsen från allmänheten varit det. Bokhandlaren har också märkt en ökning av ordrar som skickas med posten.
Kan inte folk likaväl lyssna på ljudböcker eller läsa e-böcker?
– Jo men det fyller två helt olika funktioner. Jag tror att många, särskilt i sådana här tider värdesätter det som är lokalt och konkret. Jag tror att det finns en trygghet i den fysiska boken.
– Det är tufft men hoppfullt. Folk visar väldigt tydligt att de vill vara med och stödja sin bokhandel. Vår lilla bokälskarfamilj sluter upp. Det är ganska rörande, säger Jan Smedh.
På Svenska Bokhandlareföreningen har man nära dialog med sina medlemmar. Även om det är för tidigt att ge en samlad bild över läget, rapporterar många handlare ett tapp i försäljningen, berättar Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen. Butiker i köpcentrum och gallerior verkar ha det tuffare än butiker i stadskärnor.
–Det finns också en osäkerhet inför vilka beslut myndigheterna kommer att fatta. Stängs hela samhället ner, så som vi sett i andra länder, kommer det så klart att så hårt mot branschen, säger Maria Hamrefors.
En annan bokhandlare som nyligen har börjat erbjuda hemkörning av böcker är Kirunas bokhandel. Hittills har man inte märkt av något större tapp i försäljningen.
– Men det kan bero på att vi är i slutspurten av en bokrea, säger bokhandlaren Tora Lindberg.
Under bilden på en sparkstötting lastad med en bokpåse på bokhandelns Instagramsida kan man läsa:
»Hör av dig om du inte kan eller vill komma in till oss så ordnar vi kostnadsfri hemleverans… Du ska inte behöva stå utan läsning.«
Redan första dagen fick man in ungefär 10 beställningar och i kommentarsfältet finns gott om hyllningar och hejarop.
– Vi tänkte att vi ville kunna erbjuda böcker och sällskapsspel till de som av olika skäl måste stanna hemma. Även om smittspridningen (peppar peppar) inte alls är lika stor här uppe som i Stockholm än märks oron av, säger Tora Lindberg på Kirunas Bokhandel och fortsätter:
– Det råder en solidarisk känsla här på stan och det finns redan många initiativ från lokala företagare. Man hjälps åt så gott man kan.
Har ni fått användning för sparken?
– Nej, faktiskt inte. Idag har vi promenerat ut med böckerna. Några lämnande vi i brevlådorna, vid andra leveranser knackade vi på och lämnade över paketen. Men jag tyckte det var en fin bild, och vem vet, kanske får vi användning för den de kommande dagarna, säger Tora Lindberg.
I Gamla Stans bokhandel, på en av Stockholms största turistgator, är det påtagligt att folk håller sig inne.
– Vanligtvis är det en konstant ström med människor utanför fönstret. Nu kan det gå flera minuter utan att man ser en enda person, säger bokhandlaren Helena Landberg.
Här har man märkt av ett tydligt försäljningstapp. Förståeligt då en stor del av intäkterna, uppskattningsvis en tredjedel enligt Helena Landberg, kommer från författarsamtal och träffar. Trots det är Helena Landberg optimistisk.
– Men jag är alltid optimistisk. Kan man inte ha träffar nu på ett tag får man hitta på annat. Det gäller bara att vara kreativ.
Förutom att skicka böcker med posten och erbjuda leverans till dörren i Gamla Stan har Helena Landberg också börjat med att erbjuda boktips på telefon och mail. Något som verkar uppskattas av många. En del har sms:at, andra mailat och en del, främst äldre har ringt.
– Då kan de också prata av sig en stund. Men det gör inget, det har jag tid till nu, säger Helena Landberg.
Med anledning av pandemin har Bokhandlareföreningen publicerat en lista med råd till bokhandlarna. I råden finns praktiskt information men även marknadsföringstips.
Bokhandlarna uppmanas att höja sin närvaro på sociala medier och tipsas att påminna folk om att pyssel och böcker passar bra som tidsfördriv i hemmet. Även här har man märkt av stödet för den lokala bokhandeln.
– Slutsatsen man kan dra är att det är utmanande tider nu, och mer utmanade kommer det nog att bli. Men man kan också se en stor kreativitet hos bokhandlarna och att det finns ett stort stöd från samhället. Det är tydligt att många bryr sig om våra boklådor, säger Maria Hamrefors.
För fler författarporträtt och tips om böcker som fastnar och blir kvar hos dig, prenumerera på Vi Läsers nyhetsbrev.