Ett kli i kroppen, som längtar efter att hitta ett kreativt uttryck. Augustprisvinnaren Sara Lundberg känner igen sig i sin huvudkaraktär, konstnären Berta Hansson.

På en soffa i Sara Lundbergs ateljé ligger originalen till Fågeln i mig flyger vart den vill. Huller om buller, i en vårdslös hög. Hon bläddrar ganska respektlöst bland bilderna och visar. Olika stilar, tekniker, ratade skisser som inte blev bra, samma scen i olika versioner.

– Jag måste ha det så här rörigt när jag håller på. Jag får inte vara för petig. Då blir allt heligt och jag får kramp.

Kramp har hon inte tid med, boken ska snart vara klar. Och den är en helt ny form av berättelse för henne. Inte alls som hennes tidigare bilderböcker. Med utgångspunkt i konstnären Berta Hanssons liv, vill Sara Lundberg den här gången göra ett slags semifiktiv bilderbok för äldre läsare, nio år och uppåt.

Eller borde den kallas grafisk roman? Boken ska handla om sorg, kreativitet och kraven på flickor i 1920-talets Jämtland, säger hon. Boken skildrar året när Bertas mamma dör i tuberkulos, och den unga Berta slits mellan sina konstnärsdrömmar och förväntningarna på att hon ska stanna och hjälpa till på gården.

– Ju mer jag jobbar med den här boken, desto mer besläktad känner jag mig med Berta. Inte för att jag kände henne, eller själv har haft några krav på att mjölka kor. Men de här kvinnorna som gick före fascinerar mig. Det är ett mod, att verkligen vara trogen sig själv. Jag stärks av att göra den här boken.

Boken blir nästan 100 sidor, med olika tekniker och stilar blandade, som ett experiment. Ibland akvarell, ibland collage, ibland gouache. På vissa uppslag nästan fotorealistiskt, på andra ett helt annat uttryck.

– Det är ett ständigt sökande, ett ständigt ifrågasättande. En dialog i huvudet, med den onda skolfröken där inne. Så här kan man väl inte göra? Jo! Nej, det blir inget bra. Fast jag provar.

På omslaget till boken sitter Berta uppe i ett träd.

– Jag hade gärna smitit i väg med henne, och klättrat upp i träd och suttit där och tecknat, säger Sara Lundberg.

Sara Lundberg tilldelades Augustpriset 2017 i kategorin Barn-ungdomsböcker för Fågeln i mig flyger vart den vill (Miranda bokförlag). Motiveringen löd: ”Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.”
Annons